GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve manje automobila u Beču

Sve manje automobila u Beču
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz
BEČ - Širenjem ponude carsharinga, poboljšanjem biciklističke infrastrukture i mreže javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije smanjuje se potreba za osobnim automobilom.

Prema aktualnom istraživanju austrijskog autokluba VCÖ Beč je jedina savezna pokrajina u Austriji u kojoj je 2020. broj stanovnika rastao brže od broja registriranih automobila. U austrijskoj prijestolnici živi 1,92 milijuna ljudi. Prošle godine taj se broj povećao za gotovo 10.000, dok je broj osobnih automobila porastao za 3.859 te sada iznosi 718.819. Od ukupno 23 gradska okruga u Beču u njih osam zabilježeno je smanjenje broja osobnih automobila. Tako se, primjerice, u 3. okrugu Landstraße taj broj smanjio za čak 1.814. Osim toga, u nekim bečkim okruzima broj stanovnika već nekoliko godina raste, dok se broj osobnih automobila smanjuje poput Margaretena u kojem danas ima oko 1.900 građana više i 2.500 automobila manje nego 2005. godine.

U Beču od tisuću stanovnika samo njih 374 posjeduje osobni automobil, što je znatno manje od ostalih saveznih pokrajina i gradova u Austriji. Na drugom mjestu nalazi se Innsbruck koji ima 440 osobnih automobila na tisuću stanovnika, dok Graz s njih 477 zauzima treće mjesto. No, nije uvijek bilo tako. Naime, 1985. u glavnom gradu Austrije bilo je više osobnih vozila po glavi stanovnika nego u Gradišću. Stručnjaci iz VCÖ-a ističu da je velik broj automobila nekoć bio znak prosperiteta, dok u današnje vrijeme ukazuje na slabo razvijen javni prijevoz, nedostatak lokalnih usluga ili njihovu lošiju dostupnost. Automobil u gradu sve više gubi na važnosti, što je vidljivo i u sve većoj razlici između austrijskih gradova i ruralnih područja po broju automobila.

Građani austrijske prijestolnice prethodne su godine 73 % svakodnevnih ruta prelazili pješice, biciklom ili javnim prijevozom, a 27 % automobilom. Iz VCÖ-a naglašavaju da se širenjem ponude carsharinga, poboljšanjem biciklističke infrastrukture i mreže javnog prijevoza kod sve više građana Beča smanjuje potreba za osobnim automobilom te da bi, primjerice, daljnje širenje mreže javnog prijevoza, prije svega u okruzima na periferiji grada, moglo doprinijeti dodatnom smanjenju udjela automobila.

Tagovi: automobili u Beču, Beč, car sharing, VCÖ Beč
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE