GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Takata na udaru: SAD provjerava 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka

Takata na udaru: SAD provjerava 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka
ZRAČNI JASTUCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američka uprava za sigurnost prometa odlučila je provjeriti 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka japanske tvrtke Takata, pokazuje vladin dokument.

NHTSA je s analizom krenuo prošlog petka, a obuhvatit će američke modele vozila proizvedenih u razdoblju od 2001. do 2019. godine.

Pod povećalom će se naći vozila 20-ak kompanija, uključujući Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan Motor, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan Motor, Mazda, Daimler, BMW Chrysler (sada dio Stellantisa NV), Porsche Cars, Jaguar Land Rover.

Uprava je obavijestila proizvođače automobila o istrazi, ali ne i javnost.

Autokompanije u nedjelju nisu željele komentirati informaciju o istrazi u očekivanju priopćenja za javnosti ili nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentarom. NHTSA je odbila komentirati.

U SAD-u je u proteklih deset godina opozvano više od 67 milijuna zračnih jastuka koje je proizvela Takata, a u svijetu više od 100 milijuna, u najvećem sigurnosnom opozivu proizvoda u povijesti provjera.

Jastuci su opozvani zato što u rijetkim slučajevima mogu 'ispaliti' u okolinu komadiće metala, što može biti smrtonosno.

U svijetu je do sada zabilježeno najmanje 28 smrtnih slučajeva povezanih s Takatinim neispravnim zračnim jastucima, uključujući 19 u SAD-u, te više od 400 ozljeda.

U SAD-u je prijavljeno 16 smrtnih slučajeva u Hondinim vozilima, dva u Fordovima i jedan u BMW-ovom. Ostali smrtni slučajevi zabilježeni su u Hondinim vozilima u Maleziji, Brazilu i Meksiku.

Uzrok je 'eksplozije' i povlačenja 67 milijuna zračnih jastuka raspad kemikalije koja aktivira napuhavanje jastuka nakon dugotrajne izloženosti visokim temperaturama i vlazi.

Američka je uprava zatražila opoziv svih sličnih Takatinih zračnih jastuka koji nemaju eksikator, sredstvo za sušenje.

NHTSA je početkom godine priopćio da je od 67 milijuna opozvanih jastuka otprilike 50 milijuna popravljeno ili je problem riješen na drugi način.

Vozila obuhvaćena novom istragom imaju zračne jastuke s eksikatorom, a nisu zabilježeni slučajevi probijanja karoserije vozila u vožnji s takvim zračnim jastucima, bilježi američka uprava za sigurnost prometa, prema dokumentu.

"Iako trenutno nije utvrđen sigurnosni rizik, treba nastaviti s radom kako bi se procijenilo kakav bi rizik u budućnosti mogla predstavljati vozila sa zračnim jastucima s eksikatorom koja nisu povučena iz upotrebe", priopćio je NHTSA.

Istraga će "zahtijevati opsežne informacije o Takatinim proizvodnim procesima i istraživanje zračnih jastuka na terenu", dodali su.

Tagovi: Takata, zračni jastuci, Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan Motor, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan, Mazda, Daimler, BMW
PROČITAJ I OVO
Talijanski inovator se obratio Rimcu: Sorry Mate, ali ja se ne vraćam
REAKCIJE
Talijanski inovator se obratio Rimcu: Sorry Mate, ali ja se ne vraćam
ZAGREB - Izvršni direktor tvrtke Automobili Estrema, Gianfranco Pizzuto, osvrnuo se na nedavnu izjavu hrvatskog poduzetnika Mate Rimca.
Tesla u sukobu s leasing kućama, evo zašto
SMIRIVANJE
Tesla u sukobu s leasing kućama, evo zašto
SAN FRANCISCO - Tesla radi na tome da umiri neke europske leasing kompanije nakon što je smanjenje maloprodajnih cijena njegovih vozila smanjilo vrijednost njihovih voznih parkova.
Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
Teški dani za Ford u Europi
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE