GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze

Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 17:57
Autor: SEEbiz
DALLAS - Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u srijedu o još jednoj rekordnoj tromjesečnoj dobiti. Istodobno je, unatoč zabrinutosti zbog rastuće konkurencije i makroekonomskih čimbenika, potvrdio dugoročne izglede za rast, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Tvrtka koju vodi Elon Musk u posljednjem je prošlogodišnjem kvartalu ostvarila dobit od 3,7 milijardi dolara, što je 59 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Prihodi su skočili 37 posto na 24,3 milijarde dolara.

Dobrim rezultatima pridonijelo je povećanje broja isporučenih vozila od 31% u odnosu na prethodnu godinu.

Div električnih vozila, koji je početkom ovog mjeseca iznenadio ulagače najavom smanjenja cijena vozila u SAD-u i Europi, priznao je složenost izazova kao što su rastuće kamatne stope i neizvjesno makroekonomsko okruženje.

Uprava tvrtke najavila je da ubrzano provodi plan smanjenja troškova, a istovremeno radi na povećanju proizvodnje. "U svakom slučaju, spremni smo na kratkoročnu neizvjesnost, no zahvaljujući beskompromisnoj kontroli troškova i inovativnosti u području troškova, lakše ćemo prebroditi 2023. godinu od naše konkurencije", priopćio je menadžment.

Nedavna sniženja cijena u SAD-u i Europi - koja su uslijedila nakon sličnih mjera prošle godine u Kini - potaknula su raspravu među analitičarima o tome jesu li ona znak slabosti ili pametna taktika za stjecanje udjela na tržištu.

Musk je pohvalio ovaj potez u srijedu, rekavši da je Tesla zabilježio porast narudžbi od njegove objave. “Cijena je jako važna”, rekao je milijarder. "Ove promjene cijena doista su važne prosječnom potrošaču."

Tvrtka je svoj dugoročni plan opisala kao težnju za prosječnim godišnjim rastom proizvodnje od 50 posto. Tesla je ponovno potvrdio svoju dugoročnu prognozu, ali je rekao da će vjerojatno proizvesti samo 1,8 milijuna vozila ove godine, oko 31 posto više od proizvodnje u 2022. Također je predvidio rast isporuka od 37 posto na 1,3 milijuna.

Musk je primijetio da je Teslina proizvodnja ograničena uskim grlima u opskrbnom lancu i nedostatkom sirovina u cijelom gospodarstvu, ali je dodao da bi, ako godina prođe glatko i ne bude iznenađenja, proizvodnja ove godine mogla doseći dva milijuna vozila.

Tvrtka je potvrdila planove za početak proizvodnje svog cyber kamiona 2023. u svojoj teksaškoj tvornici. Musk je rekao da obujam proizvodnje cybertrucka, kako je vozilo nazvano, neće biti bitan ove godine, ali će biti bitan sljedeće godine.

Dionice Tesle pale su oko 50 posto na godišnjoj razini, što analitičari kažu da odražava, između ostalog, zabrinutost zbog rastuće konkurencije, kao i Muskove ponekad kontroverzne izjave i postupke.

Ovaj je tjedan bio na sudu braneći se u tužbi zbog tvitova iz 2018. o Teslinoj potencijalnoj privatizaciji koja je uzrokovala velike fluktuacije dionica kompanije.

Do kraja redovnog trgovanja u srijedu porasle su 0,38 posto, a potom u produženom trgovanju nakon objave poslovnih rezultata još 5,48 posto na 152,35 dolara.

Tagovi: Tesla, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
VW restrukturira jedinicu za održivost, imenuje dužnosnika za održivost
POTEZI
VW restrukturira jedinicu za održivost, imenuje dužnosnika za održivost
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) objavio je u utorak da restrukturira svoju jedinicu za održivost i rekao je da će Dirk Voeste postati njegov novi direktor za održivost od subote.
Honda povlači više od 330.000 vozila zbog problema s retrovizorom
POVLAČENJE
Honda povlači više od 330.000 vozila zbog problema s retrovizorom
TOKIO -- Honda povlači više od 330.000 vozila jer grijaći jastučići iza oba bočna retrovizora možda nisu pravilno pričvršćeni, što bi moglo uzrokovati ispadanje stakla retrovizora i povećati rizik od sudara.
SAD i Japan postigli su dogovor o ključnim mineralima za baterije električnih vozila
MINERALI
SAD i Japan postigli su dogovor o ključnim mineralima za baterije električnih vozila
WASHINGTON - SAD i Japan postigli su sporazum o trgovini mineralima ključnim za baterije za električna vozila. Najnoviji sporazum uključuje obvezu da dvije zemlje neće nametati izvozne carine na kritične minerale koji se isporučuju u drugu zemlju, priopćio je u utorak Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).
EU: Postignut dogovor o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva
DOGOVOR
EU: Postignut dogovor o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva
BRUXELLES - Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u utorak privremeni politički dogovor koji predviđa povećanje broja javno dostupnih mjesta za punjenje električnom energijom i postaja za opskrbu vodikom kako bi korisnici vozila s nultom emisijom mogli bezbrižnije putovati diljem Unije.
Tesla proizvodi 5.000 automobila tjedno u Brandenburgu, ćak 50% manje od planiranog
PODBAČAJ
Tesla proizvodi 5.000 automobila tjedno u Brandenburgu, ćak 50% manje od planiranog
BERLIN - Američki proizvođač električnih automobila Tesla sada proizvodi 5000 automobila tjedno, na pola puta do svog prvog proizvodnog cilja za lokaciju u Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE