GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze

Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 17:57
Autor: SEEbiz
DALLAS - Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u srijedu o još jednoj rekordnoj tromjesečnoj dobiti. Istodobno je, unatoč zabrinutosti zbog rastuće konkurencije i makroekonomskih čimbenika, potvrdio dugoročne izglede za rast, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Tvrtka koju vodi Elon Musk u posljednjem je prošlogodišnjem kvartalu ostvarila dobit od 3,7 milijardi dolara, što je 59 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Prihodi su skočili 37 posto na 24,3 milijarde dolara.

Dobrim rezultatima pridonijelo je povećanje broja isporučenih vozila od 31% u odnosu na prethodnu godinu.

Div električnih vozila, koji je početkom ovog mjeseca iznenadio ulagače najavom smanjenja cijena vozila u SAD-u i Europi, priznao je složenost izazova kao što su rastuće kamatne stope i neizvjesno makroekonomsko okruženje.

Uprava tvrtke najavila je da ubrzano provodi plan smanjenja troškova, a istovremeno radi na povećanju proizvodnje. "U svakom slučaju, spremni smo na kratkoročnu neizvjesnost, no zahvaljujući beskompromisnoj kontroli troškova i inovativnosti u području troškova, lakše ćemo prebroditi 2023. godinu od naše konkurencije", priopćio je menadžment.

Nedavna sniženja cijena u SAD-u i Europi - koja su uslijedila nakon sličnih mjera prošle godine u Kini - potaknula su raspravu među analitičarima o tome jesu li ona znak slabosti ili pametna taktika za stjecanje udjela na tržištu.

Musk je pohvalio ovaj potez u srijedu, rekavši da je Tesla zabilježio porast narudžbi od njegove objave. “Cijena je jako važna”, rekao je milijarder. "Ove promjene cijena doista su važne prosječnom potrošaču."

Tvrtka je svoj dugoročni plan opisala kao težnju za prosječnim godišnjim rastom proizvodnje od 50 posto. Tesla je ponovno potvrdio svoju dugoročnu prognozu, ali je rekao da će vjerojatno proizvesti samo 1,8 milijuna vozila ove godine, oko 31 posto više od proizvodnje u 2022. Također je predvidio rast isporuka od 37 posto na 1,3 milijuna.

Musk je primijetio da je Teslina proizvodnja ograničena uskim grlima u opskrbnom lancu i nedostatkom sirovina u cijelom gospodarstvu, ali je dodao da bi, ako godina prođe glatko i ne bude iznenađenja, proizvodnja ove godine mogla doseći dva milijuna vozila.

Tvrtka je potvrdila planove za početak proizvodnje svog cyber kamiona 2023. u svojoj teksaškoj tvornici. Musk je rekao da obujam proizvodnje cybertrucka, kako je vozilo nazvano, neće biti bitan ove godine, ali će biti bitan sljedeće godine.

Dionice Tesle pale su oko 50 posto na godišnjoj razini, što analitičari kažu da odražava, između ostalog, zabrinutost zbog rastuće konkurencije, kao i Muskove ponekad kontroverzne izjave i postupke.

Ovaj je tjedan bio na sudu braneći se u tužbi zbog tvitova iz 2018. o Teslinoj potencijalnoj privatizaciji koja je uzrokovala velike fluktuacije dionica kompanije.

Do kraja redovnog trgovanja u srijedu porasle su 0,38 posto, a potom u produženom trgovanju nakon objave poslovnih rezultata još 5,48 posto na 152,35 dolara.

Tagovi: Tesla, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE