GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla Roadster: Serijski automobil s najbržim ubrzanjem ikada

Tesla Roadster: Serijski automobil s najbržim ubrzanjem ikada
BRZINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / autonet
LOS ANGELES - U automobilističkom muzeju Petersen u Los Angelesu ovih dana je izložen Teslin budući Roadster, cestovna jurilica za koju tvrde da će ubrzavati brže nego ijedan serijski automobil u povijesti. Kako je to moguće?

Automobilistički muzej Petersen u Los Angelesu svojem je postavu privremeno dodao automobil budućnosti – drugu generaciju Teslinog Roadstera koji bi u proizvodnju trebao ući 2022., a prvim kupcima će biti isporučen najvjerojatnije 2023. godine. Ovaj električni sportski automobil, kako piše u muzeju na ploči pored njega, bit će najbrži serijski automobil ikada, a to će ostvariti korištenjem svemirske tehnologije potisnika koju razvija SpaceX, piše Autonet.

O čemu se radi, još ranije je pokušao pojasniti Elon Musk, a neke detalje otkrio je i sada na svojem Twitter računu. Musk kaže kako će novi Roadster ubrzavati od 0 do 100 km/h (preciznije do 60 mph) za manje od dvije sekunde, i to korištenjem samo vlastitih elektromotora. Kako bi se ovo vrijeme ubrzanja još skratilo, u automobil će biti ugrađene posebne SpaceX-ove raketne mlaznice. Njihovim uključivanjem Roadster bi trebao do 100 km/h iz mjesta ubrzati za nestvarnih 1,1 sekundu. To bi mu dalo ubrzanje od čak 2,58 G.

Kako će raketni potisnici funkcionirati? Musk kaže kako će biti riječ o mlaznicama s komprimiranim zrakom, koje će automobil pripremiti punjenjem posebnih tankova. Kada vozač zatreba dodatni “boost” snage, stražnja registracijska tablica otvorit će se, kao u nekim automobilima koje je u filmu vozio James Bond, te otkriti potisnike. Oni će ispustiti komprimirani zrak i tako dati Roadsteru dodatno ubrzanje.

Naime, teorijski izračuni kažu kako automobili, korištenjem standardnih guma i elektromotora, u teoriji vrlo teško mogu ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od 2 sekunde, odnosno da je fizikalna granica trakcije guma vrlo blizu. Kako gume ne dozvoljavaju dovoljno “gripa” za veće ubrzanje, Tesla će pokušati pogurati automobil dodatnim reaktivnim pogonom – kako će to izgledati i hoće li funkcionirati kako je Musk zamislio, trebali bismo vidjeti već ove godine, za kada je navodno planiran dovršetak razvoja novog Roadstera.

Uvijek spreman iznenaditi, Musk je pridodao i kako će uz SpaceX-ovu tehnologiju Roadster nove generacije moći “čak i nakratko poletjeti”.

Tagovi: Tesla Roadster, Tesla, Elon Musk, SpaceX
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE