GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Švedskoj se širi sindikalni bunt protiv Tesle i Muska

U Švedskoj se širi sindikalni bunt protiv Tesle i Muska
SINDIKATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 09:10
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Švedski poštari ne isporučuju nove tablice za automobile Tesla, neki lučki radnici ne istovaruju te automobile, mehaničari lokalne podružnice Tesle ne servisiraju ih... Spor između sindikata i Tesle se zaoštrava.

Oko 130 mehaničara u Teslinoj podružnici u Švedskoj stupilo je u štrajk 27. listopada jer tvrtka nije priznala njihov sindikat IF Metall, navodi CNN.

Sindikalni bunt se 7. studenog proširio na lučke radnike u četiri najveće luke u Švedskoj, koji su počeli zaustavljati isporuke Tesle. Do tada su tjedno stizale i do tri pošiljke ovih automobila, no od tada više nijedna.

Dana 24. studenog 50 zaposlenika u Hydro Extrusions prestalo je proizvoditi komponente za Teslu. Kako javlja Reuters, akciji solidarnosti pridružuju se i mnoge druge profesije, poput čistačica koje više ne žele čistiti tesle.

IF Metall je najveći industrijski sindikat u Švedskoj. Želi da Tesla počne pregovarati o kolektivnom ugovoru sa 130 mehaničara. Predstavnik sindikata Veli-Pekka Saikkala rekao je za Reuters da su spremni na pooštravanje i da će ustrajati.

"Ova borba je iznimno, iznimno važna. Toliko je važna da ne možemo popustiti. Važna je za nas i za cijelo tržište rada u Švedskoj", izjavio je. "U Švedskoj nemamo minimalnu plaću i nemamo zakonodavstvo koje definira kada možete, a kada ne možete raditi. Imamo zaštitu pri zapošljavanju, ali osim toga, cijela regulacija tržišta rada dolazi od kolektivnih ugovora", dodao je. Ako Elon Musk uspije spriječiti sindikalno udruživanje 130 mehaničara, tada bi se cijeli model zaštite kolektivnog pregovaranja mogao srušiti, istaknuo je Saikkala.

Švedska ima jak sindikalni pokret, čak 90 posto radne snage obuhvaćeno je kolektivnim ugovorima.

Hydro Extrusions nudi proizvode od aluminija i prodaje ih Teslinoj tvornici u Njemačkoj. Zaustavljanje isporuka moglo bi izazvati probleme u cijeloj proizvodnji, na što sindikat računa, nadajući se da će se Tesla vratiti za pregovarački stol.

Tesla nije komentirao Reutersovu priču. No, inzistira na stavu da ne pregovara o kolektivnim ugovorima. Tvrdi da njezini zaposlenici imaju iste ili bolje uvjete od onih koje traži IF Metall. Elon Musk je općenito poznat po svom javnom protivljenju sindikatima. Kratko je odgovorio na zavjeru putem X-a, bivšeg Twitter računa koji sada posjeduje: "Ovo je ludo."

Eventualni uspjeh sindikata IF Metall mogao bi potaknuti slične inicijative drugdje gdje Tesla posluje. Sindikalne inicijative u SAD-u i Njemačkoj do sada su bile neuspješne.

Tesla ima ogromnu tvornicu automobila i baterija u Njemačkoj, u blizini Berlina, i želi je povećati na kapacitet od milijun vozila godišnje. To bi bila najveća tvornica automobila u Europi, čak i veća od Volkswagenove lokacije u Wolfsburgu.

Tagovi: tESLA, ŠVEDSKA, Musk, IG Metall, sindikati
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE