GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu

Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2024 / 07:49
Autor: SEEbiz
PEKING - Prodaja električnih vozila naglo je porasla ove godine, predvođena rastom u Kini i posebno velikom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.

Izvješće, objavljeno u ponedjeljak, pokazalo je da je prodaja EV jedinica na globalnoj razini, uključujući vozila s potpuno baterijskim pogonom (BEV) i hibride, porasla za 18% u prva tri mjeseca 2024. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prodaja hibridnih vozila, koja imaju i električne motore i motore s izgaranjem, uvelike je nadmašila prodaju alternativnih vozila s punim baterijskim pogonom, porasvši za 46% iz godine u godinu. Prodaja BEV-a porasla je za 7%.

“Jeftiniji početni trošak [hibrida] u usporedbi s [elektromobilima na baterije] i dostupnost spremnika goriva koji eliminira strah od dometa bili su među glavnim razlozima velike potražnje [hibrida],” rekao je u izvješću istraživački analitičar tvrtke Counterpoint Abhik Mukherjee.

Podaci slijede nedavna izvješća koja sugeriraju da usvajanje hibrida sada nadmašuje usvajanje potpuno električnih vozila usred zabrinutosti oko slabe prodajne vrijednosti prvih i mogućnosti da trenutna BEV tehnologija uskoro postane zastarjela.

"Kupnja [hibrida] srednje cijene je logičniji izbor za potrošače jer su njihove cijene usporedive ili niže od većine [električnih vozila na baterije]", navodi se u izvješću.

Kineske tvrtke imale su velike koristi od porasta potražnje za električnim vozilima, posebno tvrtke koje prodaju i BEV i hibride.

Prema Counterpointu, prodaja električnih vozila u Kini skočila je 28% u prvom tromjesečju 2023., usred tekućeg rata cijena koji je smanjio troškove za potrošače.

Najveći proizvođač električnih vozila u zemlji, BYD, zabilježio je porast prodaje hibridnih vozila za 7% u prva tri mjeseca ove godine, čineći gotovo jednu trećinu globalnog tržišta hibrida, a slijede ga Geely Holdings i Li Auto.

Prodaja električnih vozila u Sjedinjenim Državama bila je druga najveća u svijetu, a slijedi je Europa. No, dok je ukupna prodaja električnih vozila u SAD-u porasla za 2%, prodaja električnih vozila na baterije pala je za 3% u kvartalu.

Tesla, vodeći američki proizvođač električnih vozila, koji proizvodi samo BEV, zabilježio je pad prodaje od 9% na godišnjoj razini u prvom kvartalu. I dalje je bio na vrhu globalne prodaje BEV-a u prvom tromjesečju 2024., s tržišnim udjelom od 19%. BYD i Volkswagen imali su 15% odnosno 6% udjela.

Među prva tri proizvođača BEV-a samo je BYD zabilježio rast, uz skok prodaje od 13%, dok je prodaja Tesle i Volkswagena pala za 9%, odnosno 4%, navodi se u izvješću.

Snažna izvedba BYD-a dolazi dok se tvrtka agresivno širi globalno. Prema izvješću, tvrtka je u prošlom tromjesečju izvezla gotovo 100.000 električnih vozila, što je rast od 152% u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zahvaljujući isporukama u jugoistočnu Aziju.

Liz Lee, pomoćnica direktora u Counterpointu, rekla je da izvanredan izvoz BYD-a naglašava rastuću globalnu potražnju za električnim vozilima, uključujući hibride, pri čemu je tržište "spremno za značajan rast".

"[P]ada se također naziru znakovi usporavanja i godišnji rast bi mogao pasti ispod 20%", dodala je, napominjući da se tvrtke poput Tesle suočavaju s padom interesa za BEV-ove.

Tagovi: hibridi, električna vozila, byd, tesla, geely, volkswagen
PROČITAJ I OVO
Čelnik njemačke savezne države brani potrošnju vode Tesle
REAKCIJE
Čelnik njemačke savezne države brani potrošnju vode Tesle
BERLIN - Najviši dužnosnik njemačke pokrajine u kojoj je Elon Musk izgradio svoju gigatvornicu Tesla – jedinu u Europi – podržao je kontroverzno korištenje vodenih resursa te tvrtke u regiji.
Nova verzija električnog Twinga proizvodit će se u Revozu
AUTO INDUSTRIJA
Nova verzija električnog Twinga proizvodit će se u Revozu
LJUBLJANA - Francuski proizvođač automobila Renault navodno će povjeriti proizvodnju obnovljene verzije pristupačnijeg električnog Twinga novomeškom Revozu, piše danas slovenski Forbes na svojoj web stranici.
Blagi rast prodaje automobila u Europi u lipnju
AUTO TRŽIŠTE
Blagi rast prodaje automobila u Europi u lipnju
BRUXELLES - Prodaja automobila u Europskoj uniji blago je porasla u lipnju, označivši kraj četveromjesečnog razdoblja slabije potražnje, a Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.
Volvo s rekordnom operativnom dobiti, dionice uzletjele
REKORDI
Volvo s rekordnom operativnom dobiti, dionice uzletjele
STOCKHOLM - Dionice Volvo Carsa oštro su porasle u četvrtak nakon što je tvrtka izvijestila o skoku godišnje operativne dobiti za drugo tromjesečje.
Renault ostvario rast prodaje od 1,9% u prvom polugodištu
RAST
Renault ostvario rast prodaje od 1,9% u prvom polugodištu
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault priopćio je u četvrtak da je njegov obujam prodaje u prvom polugodištu porastao za 1,9% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine zbog dobrih rezultata njegovih hibrida u Europi, njegovoj ključnoj regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE