GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodeći europski proizvođači automobila odgovorni za deforestaciju u Paragvaju

Vodeći europski proizvođači automobila odgovorni za deforestaciju u Paragvaju
KRIVNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 16:25
Autor: SEEbiz / H
ASUNCION - Udruga za zaštitu okoliša Earthsight u srijedu je priopćila da neke od najvećih europskih proizvođača automobila, među kojima je BMW, smatra odgovornim za deforestaciju Chacoa, suhog šumskog područja u Paragvaju koje je stanište jaguara i dom jedne od posljednjih izoliranih urođeničkih skupina.

U svom izvješću ta udruga navodi da su kompanije za uzgoj stoke posjekle šumu urođeničke etničke skupine Ayoreo Totobiegosode te da neki od njezinih članova žive u dobrovoljnoj izolaciji.

Koža domaće stoke se koristi za presvlake sjedišta luksuznih automobila europskih proizvođača poput BMW-a, Jaguara i Land Rovera.

Earthsight, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, tajno je posjetio pogone za štavljenje koji se hvale da luksuzne automobilske marke opskrbljuju sirovim materijalom.

"BMW koristi kožu iz dviju klaonica za krave sa rančeva koji su odgovorni za ilegalnu sječu šuma koje pripadaju narodu Ayoreo Totobiegosode", priopćila je udruga.

Jaguar i Land Rover, dodaje se u izvješću, nisu osporile da kožu nabavljaju iz paragvajske štavionice koja prerađuje kožu dobivenu iz jedne druge klaonice koja radi isto kao druge dvije.

No, te dvije kompanije su za Reuters priopćile da nema dokaza za tvrdnje udruge Earthsight i ističu da europski dobavljači jamče održivu opskrbu, odnosno da uvoznici kože u Europi provjeravaju da niti jedan dobavljač sirovih materijala nije uključen u ilegalnu deforestaciju.

BMW se oglušio na zahtjev da komentira optužbe Earthsighta.

Paragvaj godišnje izveze oko 50.000 tona kože štavljene kromovim solima, a gotovo dvije trećine izvoza namijenjeno je Europi.

Proizvođači automobila tvrde da je koža tek nusproizvod puno veće industrije za preradu mesa, no urođeničke skupine ukazuju da je sve pogubnija deforestacija u posljednje vrijeme rezultat sve veće potražnje za goveđom kožom.

Tagovi: deforestaciija, Paragvaj, BMW, Earthsight, Jaguar Land Rover
PROČITAJ I OVO
Continental kupuje udjel u startupu Aeye
KUPNJA
Continental kupuje udjel u startupu Aeye
DETROIT - Njemački Continental potvrdio je kako kupuje manjinski udjel u kalifornijskom startupu Aeye Inc kako bi ojačao svoju poziciju na tržištu automatiziranih sustava vožnje.
Aston Martin širi suradnju s Mercedesom u zamjenu za udjel
PARTNERI
Aston Martin širi suradnju s Mercedesom u zamjenu za udjel
LONDON - Aston Martin u utorak je proširio ugovor s Daimler AG-om kako bi pristupio tehnologiji njemačkog proizvođača automobila, uključujući hibridne i električne pogonske sustave, u zamjenu za nove dionice.
Moderni automobili su u sve većoj mjeri meta hakera
HAKERI
Moderni automobili su u sve većoj mjeri meta hakera
ZAGREB – Stručnjaci u GlobalLogicu Hrvatska, između ostalog, razvijaju inovativna rješenja koja se koriste u domeni sigurnosti, komunikacije i optimizacije algoritama u automobilskoj industriji.
Audi preuzima kontrolu nad Bentleyem
LUKSUZ
Audi preuzima kontrolu nad Bentleyem
INGOLSTADT - Audi se posljednjih godina dokazao kao emotivnija i tehnološki zrelija strana Volkswagena, a sada će svoju moć pokušati pokazati na britanskoj aristokraciji.
Irena Trifunović: Mokka će promeniti percepciju o našem brendu
INTERVJU
Irena Trifunović: Mokka će promeniti percepciju o našem brendu
INTERVJU - "Opelov tim je osmislio i stavio na raspolaganje našim kupcima čitavu paletu integrisanih usluga: od kontakt centra za električna vozila, preko pomoći na putu 24/7, do edukacije o e – mobilnosti."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE