GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodič za kupovinu novog automobila

Vodič za kupovinu novog automobila
NAPRAVITE PLAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 22:56
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
BEOGRAD - Kupovina automobila predstavlja značajno finansijsko ulaganje, ali i dugoročno važnu odluku. Ne spada među lagane zadatke, posebno ukoliko kupujete automobil prvi put.

Na tržištu postoji mnogo modela automobila, ali nakon što utvrdite koji je vaš “automobil iz snova” - na red dolazi i pronalaženje adekvatnog dilera odabranog modela auta, istraživanje ponuda različitih paketa opreme, i mnogo drugih odluka koje će biti pred vama.

Kako bismo vam olakšali proces, pripremili smo za vas kratak vodič od nekoliko saveta koji će vas pripremiti da što bolje “startujete” u potrazi za novim automobilom.

#1 Definišite budžet za kupovinu

Vaš prvi korak ka vlasništvu nad automobilom je utvrđivanje budžeta za kupovinu, jer će to determinisati gotovo sve dalje odluke koje ćete morati da donesete.
Nakon što odredite maksimalni nivo vašeg finansijskog ulaganja - bilo u cjelosti pri kupovini ili dugoročnog ulaganja na rate, potrebno je da dobro istražite stanje na tržištu i ponude različitih modela. Naravno, vaš cilj je da budete ekonomični i investirate odvojena novčana sredstva na što isplativiji način.
Dobro razmotrite opcije kupovine na kredit ili lizing - pročitajte sva “sitna slova” prije potpisivanja bilo kakvih ugovora, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju koja vas kasnije može višestruko koštati.
Ukoliko tragate za povoljnijom opcijom, kupovina polovnog vozila od agencija za otkup polovnih automobila može biti pravi izbor za vas. U tom slučaju je jedino važno da odaberete pouzdanu agenciju za koju ste uvjereni da će vam obezbijediti najbolju ponudu.

#2 Analiza ličnih potreba - kakav automobil vama treba?

Iako vas možda privlače automobili posebno atraktivnog izgleda, koji širokom lepezom funkcionalnosti demonstriraju tehnološki napredak u ovoj industriji - najprije razmislite koliko bi se takav automobil zapravo uklopio u vaš životni stil.
Nemojte pokušavati da jurite za trendovima. U pitanju je odabir automobila - vašeg novog “ljubimca na četiri točka”, koji bi trebalo da vas služi godinama. Zato je važno da vozilo i njegova prateća oprema, odgovaraju vašoj rutini i svakodnevnim navikama.
Sagledajte koliko često planirate da upotrebljavate automobil, kao i da li su u pitanju duža ili kraća putovanja, kakvim putevima planirate da najčešće vozite i odgovore na slična pitanja koji će determinisati karakteristike vozila koje su vam zaista potrebne.
Najvjerovatnije je da nijedan model neće moći da ispuni sve vaše zahtjeve, pri čemu jeste dodatno uslovljeni i budžetom. Zato sastavite listu prioriteta kako biste novac “pametno” iskoristili i bili sveopšte zadovoljni krajnjim ishodom kupovine.
Segmenti prema kojima lako možete organizovati svoje prioritete su funkcionalnosti koje obezbjeđuju maksimalnu bezbednost, a potom i udobnost i praktičnost. Pri tome uzmite u obzir i da troškovi održavanja, kao i troškovi same redovne upotrebe vozila, takođe treba da se uklapaju u vaše finansijske mogućnosti.

#3 Istraživanje ponuda i stanje na tržištu automobila

Pre svega - imate sreće! Istraživanje tržišta i novih trendova u trgovini, kao i pronalaženje različitih ponuda modela automobila, nikada nije bilo lakše nego danas.
Na internetu možete pronaći gotovo sve potrebne informacije - od prognoza o kretanju cijena na tržištu, do konkretnih ponuda novih i polovnih automobila različitih trgovaca.
Pri istraživanju, pažljivo provjerite pouzdanost izvora iz kojih saznajete informacije - konsultujte se sa prijateljima koji imaju iskustva u oblasti ili koji su nedavno, baš kao vi, lutali u hrpi oglasa i reklama.

Prikupite strpljenje i pristupite potrazi za automobilom kao da je u pitanju zabava, jer je sigurno da vas, uprkos doživljenom stresu, ovaj događaj itekako raduje. Posvetite dovoljno vremena premišljanju i ne gubite nadu ukoliko se razočarate oko neke konkretne ponude ili modela. Sasvim je sigurno da ćete, uz malo truda, pronaći baš ono što vam je potrebno.

#4 Kada je kupljeni automobil stvarno vaš?

Iako je većina vaših muka oko odabira i kupovine novog automobila, u ovom trenutku, već iza vas nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora - potrebno je ispuniti kompletnu odgovarajuću proceduru za prenos vlasništva nad vozilom, to jest prvu registraciju vašeg motornog vozila.
Zavisno pod kojim uslovima ste kupili vozilo, procedura će se manje ili više razlikovati. Međutim ona svakako podrazumijeva prikupljanje potrebne dokumentacije i njena predaja bankama, poštama i MUP predstavništvima.

U tome vam može pomoći angaživanje agencije koja nudi uslugu registracije vozila, pa nećete biti u prilici da se zamarate cjelokupnom procedurom i čekanjem u redovima.

Kupovina automobila je važan korak u životu, na koji, prije svega, treba da budete ponosni. Upravo jer se radi o važnoj odluci - ne žurite sa istom i posvetite dovoljno vremena istraživanju, te konsultovanju sa ljudima od povjerenja iz vašeg okruženja.

Danas na internetu možete pronaći gotovo sve potrebne informacije - kako o različitim modelima automobila, o njihovim proizvođačima, kao i domaćem i stranim tržištima automobila. Naoružajte se strpljenjem i krenite u pažljivu i opreznu potragu.

Nadamo se da smo vam ovim kratkim vodičem i savjetima pomogli ili pak dali vjetar u leđa da napravite dobar plan, a potom zaista i pronađete vaš automobil iz snova.

Tagovi: Vodič za kupovinu novog automobila
PROČITAJ I OVO
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
OPPOSITION
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
BERLIN - German car manufacturers are against the possible European punitive tariffs on the import of electric cars from China.
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
POVLAČENJE
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
LJUBLJANA - Njemački proizvođač automobila i kamiona Mercedes-Benz opozvao je 341.000 vozila modela GLE i GLS, proizvedenih od 2017. do 2023. godine, zbog opasnosti od požara. Opoziv se odnosi i na 109 njihovih vozila u Sloveniji.
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
KRITIKE
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
MILANO - Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE