GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen otpustio zviždača koji je otkrio zavjeru protiv Preventa

Volkswagen otpustio zviždača koji je otkrio zavjeru protiv Preventa
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2020 / 17:44
Autor: Siniša Malus
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen identificirao je i otpustio zaposlenika koji je snimao razgovore radne grupe čiji je zadatak bio da se riješi bosanskohercegovačkog dobavljača, grupe Prevent, i proslijedio ih javnosti.

Kao što smo nedavno izvijestili, njemački automobilski gigant upleten je u drugu aferu. Informacije o identifikaciji zviždača objavila je novinska agencija dpa-AFX, a Volkswagen tijekom istrage ne želi komentirati aferu.

Nakon interne istrage, automobilski div je podnio i kaznenu prijavu protiv tada nepoznatog počinitelja.

Volkswagen se našao u središtu nove afere kada je portal Business Insider, pozivajući se na snimke gotovo 50 sati telefonskih razgovora, objavio da je Volkswagenovo rukovodstvo 2017. i 2018. pregovaralo o tome kako se riješiti dobavljača Prevent grupe.

Bosanska grupacija nije htjela pristati na snižavanje cijena svojih proizvoda, čime je Volkswagen želio pokriti gubitak zbog afere Dieselgate. U znak protesta, grupa je prekinula isporuke nekih ključnih dijelova automobila, prisilivši Volkswagen da obustavi rad u šest tvornica.

Kako bi se spriječilo ucjenjivanje Preventa, u Volkswagenu je osnovana posebna radna skupina koja je, između ostalog, imala zadatak preuzeti kontrolu nad njemačkim dobavljačem Grammerom, u kojem je Prevent prethodno stekao manjinski udio. Na kraju je Grammer preuzela kineska kompanija Ningbo Jifeng, čiji je treći najveći kupac bio Volkswagen.

Prema portalu, snimka dokazuje i da je Volkswagen pregovarao sa suparnicima Daimlerom i BMW-om kako bi spriječio Preventovo preuzimanje Grammera.

Tagovi: Volkswagen, Prevent, Nijaz Hastor, Ningbo Jifeng, Grammer, Daimler, BMW
PROČITAJ I OVO
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE