GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen prestaje prodavati benzince i dizelaše u Europi najkasnije do 2035.

Volkswagen prestaje prodavati benzince i dizelaše u Europi najkasnije do 2035.
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / autonet
WOLFSBURG - Još jedna u nizu najava o potpunom prelasku na električni pogon ovoga je puta stigla iz koncerna Volkswagen. Oni će, kažu, u Europi prestati prodavati vozila s klasičnim motorima između 2033. i 2035. godine.

Prvi čovjek odjela prodaje u koncernu Volkswagen, Klaus Zellmer, dao je intervju za minhenski Merkur. U njemu se osvrnuo na trend elektrifikacije novih vozila te očekivani kraj prodaje benzinaca i dizelaša koji je neminovan – samo ovisi od države do države i od proizvođača do proizvođača kada će ga provesti u djelo.

Zellmer kaže kako je trenutačni plan Volkswagena iz svoje ponude u Europi u potpunosti izbaciti sva vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem u razdoblju od 2033. do 2035. godine. Slični planovi već su stigli iz brojnih kompanija, a budući da je Volkswagen ogroman i ne tako agilan koncern, logično je da su njihovi planovi za elektrotranziciju nešto sporiji od onih kod manjih proizvođača.

Kad je riječ o ostatku svijeta, koji ne planira toliko stroge ekološke propise kao Europska unija, VW će tu ići još sporije. Plan im je u SAD-u i Kini prijeći na potpuno električne pogone “nešto kasnije” nego u Europi, no za sada ne otkrivaju koliko bi se dugo njihovi benzinci i dizelaši još mogli prodavati u tim dijelovima svijeta. Još duže, sasvim sigurno, prelazak na struju će trajati na tržištima Južne Amerike i Afrike (ipak su u Meksiku prastari model VW Bube proizvodili do prije dvije godine, pa je teško za očekivati da će ovoga puta modernizacija ići značajno brže).

Kako god bilo, Volkswagen najavljuje da će u sklopu svoje ekološke inicijative postati potpuno ugljično neutralan proizvođač vozila najkasnije do 2050. godine.

Tagovi: Volkswagen, Klaus Zellmer
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE