GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen želi Rimčevu tehnologiju

Volkswagen želi Rimčevu tehnologiju
POZADINA PRIČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ako Volkswagen grupa i Mate Rimac finaliziraju dogovor o preuzimanju Bugattija, Hrvatska bi već do kraja ove godine mogla imati dva startupa jednoroga.

Nakon Infobipa, iduća hrvatska visoko-tehnološka kompanija vrijedna najmanje milijardu dolara, po svemu sudeći, bit će Rimac Automobili, piše Jutarnji list.

Vijest o tome da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti još nije službeno potvrđena. Prvi ju je objavio njemački Manager Magazin pozivajući se na izvore bliske upravi VW grupe. Potom je to prenio Reuters pa britanski portal Car Magazine.

Nitko od njih nije dobio potvrdu. Na upit Jutarnjeg lista iz Rimac Automobila su nam poručili da ne komentiraju špekulacije. Do objave ovog broja Rimac Automobili, Bugatti i VW grupa nisu se službeno oglasili o tom poslu. Najdalje je u potvrdi ove informacije dosad otišao voditelj komunikacija Bugattija Tim Bravo. Ni on nije želio komentirati tu transakciju, ali je dao vrlo zanimljivu opasku.

Istaknuo je da je Bugatti protekle dvije godine poslovao pozitivno i da mu prodaja od početka ove godine ide jednako dobro kao i lani, i to unatoč pandemiji.

Slično je prošli tjedan učinio Mate Rimac, ali je bio još manje određen. Gostujući prije tjedan dana u Zagrebu na konferenciji Poduzetnički mindset 2020, izjavio je da priprema novo veliko iznenađenje. Nije htio otkriti detalje. Komentirao je tek da bi mnogima to zvučalo nevjerojatno. Tom je prilikom istaknuo da njegova tvrtka zapošljava 900 zaposlenika i da planira otvoriti ured za njih još 400. U svojoj se prezentaciji osnivač i direktor Rimac Automobila osvrnuo na to da dosta radi s Porscheom, ali pritom je nabrojio i brendove poput Bugattija i Lamborghinija.

Izvori bliski upravi VW grupe navode da ona želi Rimčevu tehnologiju, koja iako se razvija svuda po svijetu ipak ne daje posvuda jednake rezultate. Mate Rimac je u 11 godina poslovanja svoje tvrtke uspio razviti nekoliko električnih automobila, koji su se svojim performansama dokazali stručnjacima i javnosti. A električna su vozila, odnosno dijelovi za takva vozila, u samoj srži razvojne politike VW-a. Volkswagenov je plan stoga povećati vlasnički udio u Rimac Automobilima da bi stekao što više know-howa, a zauzvrat omogućiti Mati Rimcu da mu startup postane jednorog.

VW grupa, naime, preko Porschea je prvo 2018. godine kupila 10 posto udjela u Rimac Automobilima za 18,7 milijuna eura. Tada se tržišna vrijednost Rimčeve tvrtke podigla na 187 milijuna eura, odnosno više od milijardu kuna. U međuvremenu je Porsche stekao dodatnih 5,5 posto udjela u hrvatskom startupu i sad je na 15,5 posto dionica. Sada se pak medijski barata podatkom da Rimac Automobili tržišno vrijede više od pola milijarde eura. Slična je procjena vrijednosti Bugattija.

Stoga, ako Volkswagen preko Porschea prebaci u Rimac Automobile vlasništvo nad Bugattijem, a Porsche poveća svoj udio na 49 posto ili neki manji postotak, Rimčev će startup automatski postati tržišno vrijedan više od milijardu dolara. Drugim riječima, nova dokapitalizacija Rimac Automobila neće biti u novcu, neće se provesti ni preko IPO-a, nego će biti “papirnata”. No, Rimčeva će tvrtka time dobiti u svoje okrilje jedan od najrazvikanijih automobilskih brendova na svijetu, koji k tome proizvodi i uspješno prodaje neke od najskupljih i najbržih automobila na planetu.

Tagovi: Volkswagen, Rimac Automobili, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Tim Bravo, Mate Rimac
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE