GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volvo Cars predviđa solidnu prodaju unatoč visokoj inflaciji

Volvo Cars predviđa solidnu prodaju unatoč visokoj inflaciji
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 16:27
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Švedski proizvođač vozila Volvo Cars zabilježio je značajan pad dobiti u drugom tromjesečju ove godine, no unatoč visokoj inflaciji i rastu kamata, tvrtka predviđa dvoznamenkasti rast prodaje za cijelu godinu. Između travnja i lipnja Volvo je ostvario 3,5 milijardi švedskih kruna (305 milijuna eura) čiste dobiti.

U istom razdoblju prošle godine neto dobit tvrtke u većinskom vlasništvu kineskog proizvođača automobila Geely bila je znatno veća i iznosila je devet milijardi kruna (784 milijuna eura).

Kompanija je pad dobiti objasnila visokim rastom u 2022. kao rezultat uvrštenja dionica jedinice za proizvodnju električnih automobila Polestar na burzu, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Volvo je u drugom kvartalu ove godine prodao 178.800 automobila, što je za četvrtinu više nego godinu dana ranije. Istodobno su prihodi porasli za 43 posto na 102,2 milijarde kruna (8,9 milijardi eura).

"Iako rastuće kamatne stope na nekim od naših najvećih tržišta vrše pritisak na potrošače i cjelokupno tržište, potražnja za našim automobilima i dalje je zdrava", rekao je CEO Jim Rowan u priopćenju za javnost.

"Pod pretpostavkom da ne bude daljnjih neočekivanih poremećaja u opskrbnim lancima, očekujemo solidan dvoznamenkasti rast maloprodaje tijekom cijele godine", dodao je.

Potpuno električni modeli trenutno čine 16 posto ukupne prodaje, što je više nego prije godinu dana. Do 2030. Volvo Cars planira prodavati samo električna vozila.

Posljednjih mjeseci Volvo se suočio s velikim pritiskom na marže za električne automobile. Litij koji je ugrađen u njih nabavljen je krajem 2022. godine, kada su cijene ove sirovine bile vrlo visoke. U tekućoj drugoj polovici 2023. tvrtka očekuje da će moći iskoristiti niže troškove nabave. Istovremeno, ponuda i potražnja se normaliziraju.

Tagovi: Volvo Cars, Volvo, Geely
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE