GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VW ne planira otvaranje fabrike u Srbiji

VW ne planira otvaranje fabrike u Srbiji
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 08:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD . Kompanija Volkswagen trenutno ne planira da otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji, izjavio je za "Politiku" direktor za komunikacije Robin Aschof, povodom spekulacija u domaćim medijima da se sa ovim nemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike u Srbiji.

List podseća da srpski zvaničnici trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da u Srbiji otvore proizvodnju, što je u javnosti ponovo vratilo u igru Volkswagen sa kojim je pre pandemije bilo reči o eventualnom otvaranju fabrike u Šumadiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovoga puta nije otkrio imena, već je samo naveo da se sada razgovara jednim svetskim i jednim evropskim proizvođačem.

Kako je naveo list, Volkswagen je 2019. bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio „pasat“, „superb“ i „škodu“, a za investiciju od 1,3 milijarde evra borilo se više zemalja regiona – Srbija, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija. Izbor je, ipak, zbog veličine tržišta, pao na Tusrku, od koje je nemečka kompanija ubrzo odustala zbog pada tražnje za novim automobilima, uzrokovanog pandemijom koronavirusa, te se odlučio za proizvodnju električnih automobila u Kini.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je za "Politiku" da je u ovom trenutku malo verovatno da će Volkswagen u Srbiji pokrenuti proizvodnju autombila, napominjući da ne zna sa kim je predsednik Srbije razgovarao i kakvim informacijama raspolaže.

"Uzimajući u obzir sa kakvim problemima se suočava automobilska industrija u Nemačkoj, nisam siguran da neko trenutno razmišlja da negde dislocira fabriku. Naravno, možda se misli o skraćenju lanca snabdevanja i u tom slučaju bi kod nas mogli da proizvode neke komponente, ali da se sklapaju vozila, male su šanse", rekao je on i dodao da uopšte ne očekuje da Srbija dobije fabriku, tipa "Fijat", da ovde sklapa automobile.

Savić je ukazao i da je brodski prevoz sve skuplki, pa ono što dobijaju u Kini zbog jeftine radne snage možda bi mogli izgubiti na prevozu, pa bi to mogao da bude razlog zbog čega neka fabrika odluči da dodje u Srbiju.

Tagovi: Volkswagen, Škoda, Arno Antlitz, Robin Aschof
PROČITAJ I OVO
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE