GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xiaomi bacio rukavicu Tesli, dionice snažno porasle

Xiaomi bacio rukavicu Tesli, dionice snažno porasle
ELEKTRIČNI AUTOMOBILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 08:00
Autor: SEEbiz
PEKING - Dionice Xiaomi Corp. imale su najveći unutardnevni skok u više od godinu dana nakon što je kompanija objavila da će ovog mjeseca početi prodavati svoja dugo očekivana električna vozila.

Elektronička tvrtka sa sjedištem u Pekingu, najpoznatija po svojim pametnim telefonima, uložila je više milijardi dolara vrijednu okladu na proboj u užareno natjecanje na kineskom tržištu električnih vozila koje predvode Tesla Inc. i BYD Co. Ponudit će svoju seriju SU7 za kupnju na 28. ožujka u 29 gradova, objavila je tvrtka u Weibo objavi, ne otkrivajući cijene. Njegove su dionice porasle za čak 9,9% u Hong Kongu nakon ove vijesti.

Prepuna EV arena postala je manje atraktivna u posljednje vrijeme, budući da su Tesla i BYD u cjenovnom ratu kako bi pridobili kineske potrošače, a ostatak industrije vidi pad marži i usporavanje rasta. Apple Inc. nedavno je otkazao svoj dugotrajni projekt EV-a, nakon što nije uspio prevladati izazove u prilagodbi svoje tehnološke stručnosti potpuno novom području proizvodnje.

Xiaomijev pohod na proizvodnju automobila, predvođen suosnivačem milijarderom Leiom Junom, morat će uspjeti tamo gdje Appleov nije. Pokrenut prije tri godine, EV pothvat je Leijev posljednji poduzetnički poduhvat i nedvojbeno je čak i izazovniji od izgradnje proizvođača pametnih telefona od nule. Glavna djelatnost Xiaomija je online prodaja mobilnih telefona visokih specifikacija i niske cijene, ali Lei je rekao da njihov električni automobil neće biti sličan model.

Xiaomijev plan za početak prodaje svog prvog EV-a 28. ožujka, koji je najavio CEO Lei Jun na Weibu, mogao bi povećati prodaju do 4% ove godine i mogao bi postati dugoročni pokretač rasta. Cijene bi bile presudne uslijed jake konkurencije s BYD-om, Niom i Li Autom. Očekujemo prosječnu cijenu od 220.000-260.000 juana i prvu godinu proizvodnje od 30.000-50.000 jedinica.

Kineska tvrtka sklopila je partnerstvo s državnom tvrtkom Beijing Automotive Group Co. za nova električna vozila kako bi izbjegla produženo čekanje na dozvolu za proizvodnju od domaćih regulatora. Vozila SU7 ulaze na teško tržište jer je 2022. istekla državna naknada za kupce električnih vozila od čak 60 000 juana (8 400 USD).

Naziv SU7 označava Speed Ultra, a vozila mogu stići od 0 do 100 kmh za 2,78 sekundi, rekao je Xiaomi.

Tagovi: xIAOMI, tESLA, ELEKTRIČNI AUTOMOBILI
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE