GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Addiko banka: Krediti fokusirani na potrošače i mala i srednja poduzeća

Addiko banka: Krediti fokusirani na potrošače i mala i srednja poduzeća
ZAOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Jučer objavljeni financijski izvještaj Addiko banke pokazuje kako su dva preferirana segmenta - potrošači i mala i srednja poduzeća - zauzimala 63 posto bruto kreditnog portfelja naspram 40 posto u 2016. godini. Rast je zabilježen i u odnosu na prošlu godinu kada su bruto kreditni zajmovi u spomenuta dva segmenta imali udio od 60 posto.

Ovaj rast je ostvaren na račun kreditiranja javnih i velikih poduzeća, a čiji se udio u kreditnom portfelju smanjio sa 27 posto na 18 posto, kao i na strani hipoteka.

Potrošačko kreditiranje dostiglo je udio od 35 posto, sa 22 posto koliko je iznosilo ranije, dok je učešće kredita za mala i srednja preduzeća poraslo na 28 posto, sa ranijih 18 posto.

Kao rezultat ciljanog pada kreditiranja izvan novog fokusa djelovanja ukupni bruto knjigovodstveni zajmovi grupacije na polugodištu ove godine smanjeni su na 3,76 milijardi eura u drugom tromjesečju u odnosu na 3,84 milijarde koliko su iznosili u istom periodu prošle godine.

- Opseg portfelja fokusa ostao je stabilan, potaknut manjom potražnjom za kreditima i pooštrenim kriterijima za osiguravanje novog poslovanja, navodi se u izvještaju.

Dodaje se kako razlika u prinosu između segmenata u fokusu i onih izvan njega ostaje na oko 2,3 posto. U 2020. godini došlo je do laganog smanjenja u potrošačkom segmentu s obzirom na niske nove poslove pod uticajem krize sa Covid-19.

- Smanjenje nefokusiranog poslovanja odvija se u skladu sa planom, a slična stopa sniženja tokom 2019. godine očekuje se i u 2020. godini, navode iz Addika i dodaju da ne sklapaju nove poslove sa hipotekarnim kreditima niti sa javnim kompanijama.

Banka se može pohvaliti i ubrzanom digitalnom transformacijom koju je potaklo novo okruženje uzrokovano sa Covid-19.

Broj mobilnih bankarskih korisnika porastao je za 13 posto na 179.000, a broj digitalnih korisnika za 8 posto, na 223.000. Rast digitalnih potrošačkih kredita koji se odvijao preko digitalnih platformi u Sloveniji i Srbiji bilježio je rast od 11 posto. Otvaranje mobilnog računa u samo nekoliko klikova pokrenuto je u Srbiji, a prodaja digitalnih zajmova uz pomoć kontakt centra u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Prioriteti u digitalnom razvoju u 2020. godini u potrošačkom segmentu su uvođenje mLoan usluge u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, mDepozita u Srbiji, instaliranje sistema provjere dohotka temeljenog na PSD2, kao i novo izdanje Virtual Brancha 2.0 u Hrvatskoj.

U sgementu malih i srednjih banka će ciljati lansiranje jednostavne platforme za zajmove na nivou cijele grupe, dodatne automatizirane provjere za kreditne zahtjeve, mogućnost restrukturiranja ili produženja zahtjeva za kredit putem interneta, te primjenu kvalificiranih certifikata u oblaku u Hrvatskoj.

Tagovi: Addiko banka, Addiko, kreditiranje, krediti, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE