GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Addiko banka pokrenula arbitražu protiv Crne Gore

Addiko banka pokrenula arbitražu protiv Crne Gore
KREDITI U FRANCIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2017 / 19:08
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Addiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kretita u švajcarskim francima.

Ministarstvo finansija je juče raspisalo tender za izbor advokata koji će zastupati državu kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Iz Addiko banke su krajem prošle godine pominjali da su pretrpjeli štetu od deset miliona eura, zbog primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Parlament je početkom septembra 2016. godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine.

Zakon je omogućio i klijentima koji nijesu otplaćivali stambene kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio kad su uzimali kredit, dakle 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.

Dogovor u parlamnetu oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio dva amandmana DPS-a, kojima je uređeno da se klijentima ne obračunava zatezna kamata, kao i da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac. oji su se njime željeli postići".

Tagovi: Addiko banka, konverzija kredita, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
PAD
Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 164,9 milijuna kuna, što je 3,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Neto dobit Zagrebačke banke potonula 32%
POTONUĆE
Neto dobit Zagrebačke banke potonula 32%
ZAGREB - Dobit Zagrebačke banke nakon oporezivanja u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 874,7 milijuna kuna, što je 32 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je iznosila 1,29 milijardi kuna.
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ISTRAŽIVANJA
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ZAGREB – Covid-19 promijenio je bankarstvo i ubrzao razvoj digitalnih kanala. Šezdeset posto banaka zatvaralo je svoje podružnice ili skratilo njihovo radno vrijeme. Međutim, brojne su banke isto tako uvele nova digitalna svojstva, kao što su potpuno digitalni procesi, na primjer otvaranje računa (34 %), metode za identifikaciju i provjeru na daljinu (23 %) i metode za beskontaktno plaćanje (18 %).
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ŠTEDNJA
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ZAGREB - U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu - Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe i ove će godine povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje (koji se obilježava 31. listopada) nastaviti s brojnim aktivnostima.
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE