GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju

Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.

Adrović na pitanje o dizanju kamata kaže kako će prvo dizanje kamata za 0,25 posto doći na red već u srpnju, a sljedeće vrlo brzo nakon toga, već u rujnu, također za 0,25 posto.

“Iduće godine će se svakog kvartala dogoditi dizanje za 0,25 posto, jedan posto sve skupa godišnje. To je neka realna opcija, ali moguće je da se drugačije odvije”, govori Adrović.

Dizanje kamata će korisnici kredita osjetiti nekoliko mjeseci nakon samog dizanja kamata, ovisno o tome po kojem Euriboru im se obračunava kredit, objašnjava.

Svaki građanin bi trebao obratiti pažnju na to koliki je udio anuiteta u njihovim mjesečnim primanjima. “Kod većina građana to je ispod 50 posto primanja i to je dobro”, kaže Adrović. Svi mogu u banci zatražiti fiksiranje kamatne stope u narednih pet do sedam godina ili mogu tražiti refinanciranje kredita u nekoj drugoj banci, objašnjava Adrović.

Govori i kako Europska središnja banka ne može agresivno dizati kamatne stope jer bi time napravila ogroman problem prezaduženim zemljama u mediteranskom bazenu. Američki FED, s druge strane, najavljuje da će to ići brže i agresivnije.

Na pitanje ima li to veze sa skorim uvođenjem eura, Adrović kaže kako smo “u eurozoni sigurniji jer je to veliki kišobran i sigurnije tržište”. “Znatno su blaža kretanja nego da smo neki otok sa svojom kunom. Bolje je za Hrvatsku ostati u velikoj zajednici”, kaže.

Šef Hrvatske udruge banaka kaže da je hrvatski bankarski sustav sposoban kreditirati gotovo bilo kakvu potražnju za novcem u Hrvatskoj te da banke neće “odnijeti novac iz Hrvatske”.

Tagovi: Zdenko Adrović, Hrvatska udruga banaka, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
OTP banka Srbija lansirala novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju
APLIKACIJE
OTP banka Srbija lansirala novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju
BEOGRAD – OTP banka Srbija lansirala je potpuno novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju. Aplikacija donosi visok nivo performansi i bezbednosti, unapređene i nove funkcionalnosti, a posebno se izdvaja moderan, intuitivan i pregledan dizajn koji će korisnicima pružiti jedinstven nivo korisničkog iskustva.
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
KREDITIRANJE
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
BEOGRAD – Kreditna aktivnost na međugodišnjem nivou u Srbiji u drugom kvartalu ove godine je nastavila da beleži rast i u junu bila je veća za 13,1 odsto, pri čemu je rast kredita privredi iznosio 15,8 odsto, a stanovništvu 9,8 odsto.
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
PAD
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvom polugodištu ove godine ostvarile 212,5 milijuna eura dobiti prije oporezivanja.
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE