GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AIK banka dobila kredit od EBRD od 50 miliona evra za projekte u Srbiji

AIK banka dobila kredit od EBRD od 50 miliona evra za projekte u Srbiji
FINANSIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 16:53
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - AIK banka dobila kredit od EBRD od 50 miliona evra za projekte u SrbijiAIK banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je namenjena jačanju poslovanja malih i srednjih preduzeća i realizaciji brojnih investicionih projekata u Srbiji, saopšteno je danas.

Predviđeno je najmanje 30 odsto ukupnog iznosa bude plasirano kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju "zelenih" investicija, odnosno realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje, navodi se u saopštenju AIK banke.

"Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će u mnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima", rekao je predsednik Izvršnog odbora AIK banke Petar Jovanović.

Prema njegovim rečima, AIK banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

"Kreditna linija će dodatno ojačati finansijske kapacitete AIK banke i omogućiće našem novom partneru da nastavi sa podrškom realnoj ekonomiji u Srbiji. Zahvaljujući tome, mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u 'ozelenjavanje' poslovanja, kao i da se sve više razvijaju", istakla je direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope Aleksandra Vukosavljević.

Mala i srednja preduzeća su, kako se navodi u saopštenju, okosnica srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u domaćem bruto proizvodu (BDP), a AIK banka tradicionalno pruža veliku podršku razvoju tog sektora.

Tagovi: AIK BANKA, EBRD
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE