GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji

AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.

Navodno srpska finansijska kuća i Sberbank dogovorili su se o uvjetima, ali cjelokupan posao treba odobritiEuropska centralna banka.

Prema jednom od izvora Mergermarketa, specijalizovanog servisa o globalnim M&A poslovima, ispituje se sposobnost AIK banke da izvrši jednu ovakvu transakciju. Naime, Sberbank Europe znatno je veća od AIK banke koja upravlja imovinom procijenjenom na nešto manje od pet milijardi eura, u odnosu na imovinu od 12 milijardi eura. Stjecanje pristanka ECB-a može ometati cijelu transakciju.

Iz centrale Sberbanke u Rusiji je na pitanje o pregovorima s AIK bankom dobijen komentar da "po pravilu ne komentarišu glasine na tržištu". Iz beogradske AIK banke listu "Danas" također nisu dali nikakve konkretnije informacije.

- AIK banka svoje poslovanje zasniva na najvišem stepenu profesionalnosti i poslovne etičnosti a prije svega na poštovanju zakonske regulative i standarda bankarskog poslovanja. U skladu sa Zakonom o bankama (Član 51a) kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, AIK banka nije u mogućnosti komentirati ovakav tip informacija. O svom strateškom i operativnom djelovanju AIK banka će, kao i do sada, obavještavati javnost blagovremeno, naveli su iz AIK Banke.

O mogućoj kupovini Sberbanke od AIK banke pisali su češki mediji pominjući da je razmatrana opcija da se Sberbanka u Češkoj, koja je najprofitabilnija u cijeloj grupi izdvoji, te da bi Rusi njome direktno upravljali ili bi je prodali odvojeno.

Sberbank već dugo pokušava napustiti Europu. Nakon ruske okupacije Krima i uvođenja sankcija Rusiji, planovi za širenje u europskim zemljama su propali. Posljednjih godina šef njemačke Sberbank Herman Gref više puta najavljivao je povlačenje s europskih tržišta.

Na drugoj strani MK Grupa, koja djeluje u poljoprivredi, energetici, finansijama i nekretninama, provodi strategiju smanjenja prisustva u poljoprivredi i hrani i usredotočenja na bankarstvo.

- Sada grupa vjerojatno traži novac, rekao je jedan od izvora Mergermarketa.

MK Group trenutno posluje u bankarstvu u Srbiji i Sloveniji, gdje je prije dvije godine stekao Gorenjsku banku. Kupnjom Sberbank Europe dobio bi pristup ostalim tržištima u Srednjoj Europi i na Balkanu. Sberbank Europe posluje u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

No, nije AIK banka jedina kojoj je Sberbank Europe interesantan za akviziranje.

Najveća austrijska banka Erste Group nedavno je izjavila da ponovno aktivno traži ciljeve za preuzimanje jer joj je oporavak u ekonomijama srednje i istočne Europe omogućio smanjenje odredbi o riziku i oslobađanje gotovine.

Kao primjere ciljeva koji ispunjavaju njene kriterije navela je dezinvestiranje Sberbank Europe i Commerzbank u srednjoj i istočnoj Europi, čak i ako to nisu mogućnosti koje će se nužno ostvariti.

Nije poznato da li određene interese kada je u pitanju Sberbank ima mađarska OTP banka koja je najviše akvizirala u proteklih nekoliko godina i popravila svoje pozicije u regionu.

Iako je već dobro pozicionirana u pojednim zemljama šire regije (najnoviji je premijer akvizicije NKBM banke u Sloveniji) vjerovatno da postoji tržišta gdje bi željela proširiti svoje prisustvo.

Tagovi: AIK Banka, Sberbank, Europska centralna banka, Miodrag Kostić, Erste
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
LONDON - Deutsche Bank prijavio je neto prihod od 692 milijuna eura (818 milijuna dolara) za drugo tromjesečje ove godine.
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
DUG
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
FRANKFURT - Kućanstva u eurozoni nastavila su se prošli mjesec ubrzano zaduživati kod banaka, privučena niskim kamatnim stopama i gospodarskim oporavkom od pada izazvanog pandemijom, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB-a).
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
RAST
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
ZAGREB - Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj te banke objavljen u ponedjeljak.
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE