GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji

AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.

Navodno srpska finansijska kuća i Sberbank dogovorili su se o uvjetima, ali cjelokupan posao treba odobritiEuropska centralna banka.

Prema jednom od izvora Mergermarketa, specijalizovanog servisa o globalnim M&A poslovima, ispituje se sposobnost AIK banke da izvrši jednu ovakvu transakciju. Naime, Sberbank Europe znatno je veća od AIK banke koja upravlja imovinom procijenjenom na nešto manje od pet milijardi eura, u odnosu na imovinu od 12 milijardi eura. Stjecanje pristanka ECB-a može ometati cijelu transakciju.

Iz centrale Sberbanke u Rusiji je na pitanje o pregovorima s AIK bankom dobijen komentar da "po pravilu ne komentarišu glasine na tržištu". Iz beogradske AIK banke listu "Danas" također nisu dali nikakve konkretnije informacije.

- AIK banka svoje poslovanje zasniva na najvišem stepenu profesionalnosti i poslovne etičnosti a prije svega na poštovanju zakonske regulative i standarda bankarskog poslovanja. U skladu sa Zakonom o bankama (Član 51a) kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, AIK banka nije u mogućnosti komentirati ovakav tip informacija. O svom strateškom i operativnom djelovanju AIK banka će, kao i do sada, obavještavati javnost blagovremeno, naveli su iz AIK Banke.

O mogućoj kupovini Sberbanke od AIK banke pisali su češki mediji pominjući da je razmatrana opcija da se Sberbanka u Češkoj, koja je najprofitabilnija u cijeloj grupi izdvoji, te da bi Rusi njome direktno upravljali ili bi je prodali odvojeno.

Sberbank već dugo pokušava napustiti Europu. Nakon ruske okupacije Krima i uvođenja sankcija Rusiji, planovi za širenje u europskim zemljama su propali. Posljednjih godina šef njemačke Sberbank Herman Gref više puta najavljivao je povlačenje s europskih tržišta.

Na drugoj strani MK Grupa, koja djeluje u poljoprivredi, energetici, finansijama i nekretninama, provodi strategiju smanjenja prisustva u poljoprivredi i hrani i usredotočenja na bankarstvo.

- Sada grupa vjerojatno traži novac, rekao je jedan od izvora Mergermarketa.

MK Group trenutno posluje u bankarstvu u Srbiji i Sloveniji, gdje je prije dvije godine stekao Gorenjsku banku. Kupnjom Sberbank Europe dobio bi pristup ostalim tržištima u Srednjoj Europi i na Balkanu. Sberbank Europe posluje u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

No, nije AIK banka jedina kojoj je Sberbank Europe interesantan za akviziranje.

Najveća austrijska banka Erste Group nedavno je izjavila da ponovno aktivno traži ciljeve za preuzimanje jer joj je oporavak u ekonomijama srednje i istočne Europe omogućio smanjenje odredbi o riziku i oslobađanje gotovine.

Kao primjere ciljeva koji ispunjavaju njene kriterije navela je dezinvestiranje Sberbank Europe i Commerzbank u srednjoj i istočnoj Europi, čak i ako to nisu mogućnosti koje će se nužno ostvariti.

Nije poznato da li određene interese kada je u pitanju Sberbank ima mađarska OTP banka koja je najviše akvizirala u proteklih nekoliko godina i popravila svoje pozicije u regionu.

Iako je već dobro pozicionirana u pojednim zemljama šire regije (najnoviji je premijer akvizicije NKBM banke u Sloveniji) vjerovatno da postoji tržišta gdje bi željela proširiti svoje prisustvo.

Tagovi: AIK Banka, Sberbank, Europska centralna banka, Miodrag Kostić, Erste
PROČITAJ I OVO
Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
ISTRAGA
Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) objavila je da će na zahtjev europskog javnog tužitelja ukinuti imunitet dvojici bivših dužnosnika zbog moguće korupcije, a bivši predsjednik Werner Hoyer potvrdio je da je obuhvaćen istragom.
Prošao dan dividende, dionice NLB-a nisu pod pritiskom
DIVIDENDA
Prošao dan dividende, dionice NLB-a nisu pod pritiskom
LJUBLJANA - U petak je prošao dan dividende NLB-a, što se odnosi na prvu tranšu dividende od 5,5 eura DPS za ovu godinu.
Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.
Američki fond smanjio udjel u Addiku
PROMJENE
Američki fond smanjio udjel u Addiku
BEČ - Američki upravitelj imovinom Wellington Management Group neznatno je smanjio svoje postotno učešće u Addiko AG i sada drži 7,28 posto glasačke moći, u odnosu na dosadašnjih 8,85 posto, prenosi Indikator.ba.
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE