GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alta Pay drži 36,46 posto Addika

Alta Pay drži 36,46 posto Addika
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 08:27
Autor: SEEbiz
BEČ - Za Addiko banku, koja je 2015. nastala iz Hypo-Alpe-Adria-Balkanbanken, vodi se prava licitacija. Nakon najavljenog ulaska financijskog holdinga Agri Europe Cyprus srbijanskog biznismena Miodraga Kostića i ponude slovenske banke NLB, u igru je kao drugi mogući kupac ušla i srpska Alta Pay banka.

Čini se da Macurina tvrtka već kontrolira više od 30 posto Addiko banke.

Kako se doznalo u travnju, Alta Pay, koja drži paket od 9,63 posto dionica Addika, ima opcijske ugovore s ostalim dioničarima za povećanje svog udjela u banci na gotovo 30 posto. Međutim, jučer je Addiko banka iznenađujuće objavila da je Alta Pay navodno već stekla daljnjih 6,87 posto udjela u banci 1. veljače 2024. godine. Time ukupni udjel Alta Paya iznosi 36,46 posto, uključujući udio od 9,63 posto i daljnjih 26,83 posto "od glasačkih prava predstavljenih financijskim/drugim instrumentima", priopćila je Addiko banka u utorak.

Tražena objava kupnje obavljena je tri mjeseca nakon isteka zakonskog roka.

- Addiko prima na znanje ovo odgođeno izvješćivanje i temeljnu akviziciju o kojoj prethodno nije obaviješten, objavila je banka. Banka sada želi pomno pratiti situaciju kako bi razjasnila moguće učinke takve odgođene obavijesti o ulaganju, dodala je Banka.

S prelaskom praga od 30 posto, Alta Pay bi zapravo morao dati obveznu ponudu za preuzimanje Addiko banke, no to se vjerojatno još nije dogodilo.

Osim Alta Paya, srpski biznismen Miodrag Kostić nedavno se zainteresirao i za Addiko banku. Njegov Agri Europe Cyprus objavio je da želi steći ukupno do 26,99 posto temeljnog kapitala Addika. Nova Ljubljanska banka, pak, dala je ponudu za "značajan većinski udio" i ponudila 20 eura po dionici.

Udruga investitora (IVA) objavila je u utorak da je situacija oko Addiko banke "zbunjujuća".

- Niti jedna grupa ponuda ne smatra se 'lakom' iz regulatorne perspektive. Preporučamo da pričekate pisane ponude ponuditelja i očitovanja upravnog odbora ili eventualne regulatorne primjedbe, kao i da pratite web stranicu Komisije za preuzimanje, objavila je u utorak IVA u svom biltenu.

ALTA banka, u vlasništvu Davora Macure, ima tradiciju poslovanja od 1979. godine. Promjenom poslovnog modela i uspostavljanjem dobre tržišne prakse bilježi intenzivan rast. Grupa je danas lider u industriji platnih usluga, kroz sustav od 4.100 lokacija u Republici Srbiji i Crnoj Gori. Akvizicijom institucije za platni promet EKI Transfers, ALTA PAY grupa postala je strateški partner Western Uniona za tržište Srbije i Crne Gore.

Tagovi: Alta Pay, AddikO, NLB, KOSTIĆ, MACURA
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE