GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andrea Orcel preuzima kormilo UniCredita

Andrea Orcel preuzima kormilo UniCredita
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Andrea Orcel imenovan je u četvrtak novim izvršnim direktorom talijanske banke UniCredit, a početak mandata obilježilo je nezadovoljstvo pojedinih dioničara visinom njegove plaće i bonusa.

Orcel je teškom mukom nadvladao nezadovoljstvo dioničara uvjetima njegovog ugovora i paketom plaća i nagrada u visini do 7,5 milijuna eura, osiguravši na skupštini dioničara 54 posto glasova, tek nešto više od traženog minimuma od 50 posto plus jedan glas.

Orcelova plaća bit će dvostruko veća od one bivšeg izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera i naišla je na kritiku savjetodavnih tvrtki vodećih dioničara koje su im preporučile da glasaju protiv.

Posebno su nezadovoljni što Orcelin bonus u dionicama u prvoj godini nije povezan s poslovnim rezultatima i što se ne može mijenjati u slučaju nepravilnosti.

"Paket" njegovog prethodnika Jeana-Pierrea Mustiera dobio je 2016. godine podršku 87 posto ulagača.

Na današnjoj skupštini dioničara zastupljeni su bili investitori na koje otpada 60 posto redovnih dionica banke. Orcelov paket dobio je podršku 54 posto glasova na skupštini , što znači da ga podupre samo oko trećine njih.

Dva od 30 najvećih ulagača u UniCreditu izjavila su za Reuters da će glasati protiv Orcelovog paketa, a potporu su mu otvoreno pružile Fondazione CariVerona i Fondazione CRT i , prema upućenom neimenovanom izvoru, talijanski milijarder Leonardo Del Vecchio.

Lista novih direktora koju je predstavio odbor u odlasku, a uključuje Orcela kao predloženog izvršnog direktora i bivšeg ministra gospodarstva Piera Carla Padoan na funkciji predsjednika, dobila je 76,3 posto glasova, što odgovara manje od polovine ukupnog bančinog kapitala.

Prihvaćajući posao u UniCreditu, Orcel se odriče više od 25 milijuna eura odgođenih plaća bivšeg poslodavca, švicarskog UBS-a, čiji je ogranak investicijskog bankarstva vodio do 2018. godine.

UniCredit je priopćio da mu neće ni na koji način nadoknaditi taj gubitak.

Tagovi: Andrea Orcel, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE