GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija želi smanjiti volumen kredita u francima

Austrija želi smanjiti volumen kredita u francima
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2019 / 08:06
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Većina deviznih kredita u Austriji zaključena je u švicarskim francima.

Prema podacima Uprave za financijsko tržište (FMA), ukupne obaveze u stranoj valuti u Austriji iznose 14,5 milijardi eura.

Devizni krediti fizičkih osoba nastavili su padati u prvom kvartalu 2019. godine, objavila je u petak Uprava za financijsko tržište (FMA). U skladu s tim, kreditiranje domaćinstva u stranim valutama je opalo za 480 miliona eura, ili 3,2 posto, u odnosu na prethodni kvartal, u odnosu na isti period prethodne godine za skoro 2 milijarde eura, ili 12,3 posto.

Kao rezultat toga, preostali volumen deviznih kredita pao je za 71,4 posto u konstantnoj valuti od svog vrhunca u 2008. godini. U apsolutnom iznosu, međutim, 14,46 milijardi eura je još uvijek u stranoj valuti. Udio deviznih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu trenutno je manji od desetine (9,3 posto), dok je na vrhuncu bio oko trećine (31,8 posto).

Čak 96,1% deviznih kredita je denominirano u švicarskim francima, a 3,6% u japanskom jenu. Od početka 2008. švicarski franak je aprecirao za 48 odsto u odnosu na euro, čineći kredite značajno skupljima za otplatu u eurima. U prvom kvartalu 2019. godine, tečaj švicarskog franka se kretao između 1.1181 i 1.1436 u odnosu na euro.

"Nastavit ćemo na dosljednom putu prema održivom smanjenju obujma kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima, s obzirom na to da su financijska kriza i valutna previranja dramatično pokazala da su kumulativni rizici ovog oblika financiranja jedva upravljivi i trošak ogroman", rekao je izvršni odbor FMA, Helmut Ettl i Klaus Kumpfmüller.

Strategija je konzistentno ograničavanje rizika za potrošače.

Tagovi: Austrija, krediti u francima, euro, austrijske banke
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE