GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banca Transilvania preuzima OTP Romania Group za 347,5 milijuna eura

Banca Transilvania preuzima OTP Romania Group za 347,5 milijuna eura
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 09:00
Autor: SEEbiz
BUKUREŠT - Banca Transilvania objavila je u petak da je kupila OTP Romania Group u transakciji vrijednoj 347,5 milijuna eura.

To bi omjer cijene i knjigovodstvene vrijednosti (P/B) transakcije stavilo na 0,64x, ispod medijana Bloombergovog istočnoeuropskog bankarskog sektora od 1,01x.

Banca Transilvania objavila je u petak da je kupila OTP Romania Group za ukupnu transakcijsku cijenu od 347,5 milijuna eura. To je uslijedilo nakon što je Upravni odbor banke 8. veljače 2024. odobrio završetak transakcije za stjecanje 100% dionica OTP Bank Romania, kao i drugih društava unutar OTP Rumunjske grupe (uključujući OTP Asset Management SAI SA i OTP Leasing Romania IFN SA), a ugovor je potpisan u petak, pišu analitičari Intercapitala.

Banca Transilvania je napomenula da će i ona i OTP Bank Rumunjska djelovati kao odvojeni entiteti do završetka transakcije. Također su napomenuli da će za integraciju gore navedenih subjekata u BT Financial Group pokrenuti i provesti zakonske postupke potrebne za dobivanje svih potrebnih suglasnosti regulatornih tijela.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Banca Transilvania, akvizicija poslovanja OTP grupe u Rumunjskoj prilika je za jačanje njezine vodeće pozicije i doprinos konsolidaciji rumunjskog bankarskog tržišta. Nastavit će slijediti svoje ambiciozne planove organskim rastom, ali će također zadržati aktivnu ulogu u daljnjim mogućnostima spajanja i preuzimanja u segmentima financijskih tržišta od interesa.

Budući da Banca Transilvania drži 20,8% ukupnog tržišta (9M 2023., zadnji dostupni podaci), a OTP Romania drži 2,8%, nakon završetka akvizicije držala bi 23,6% ukupnog tržišta. Nadalje, cijena transakcije stavlja P/B na 0,64x, što je niže od medijana Bloomberg East Europe, signalizirajući da je ovo dobar posao za Bancu Transilvaniju.

Tagovi: Banca Transilvania, OTP Bank Romania, OTP Romania Group, OTP
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE