GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Banke bi imale veliki gubitak u slučaju teške recesije

Banka Slovenije: Banke bi imale veliki gubitak u slučaju teške recesije
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema analizi Banke Slovenije, u slučaju pada ekonomske aktivnosti od oko šest posto, slovenske banke mogle bi raditi blizu nule. U slučaju dublje recesije, bankarski bi sustav krajem godine poslovao s velikim gubitkom.

Banka Slovenije pripremila je dva scenarija - blaži, prema kojem bi gospodarska aktivnost ove godine pala za šest posto, i teži, prema kojoj bi BDP pao za čak 16 posto.

"U ovom blažem scenariju očekuje se da će rezultat biti oko nule, dok bi u težem slučaju povrat kapitala mogao pasti na negativne vrijednosti, na minus sedam do minus osam posto", objasnila je Meta Ahtik iz Banke za Radio Slovenija krajem godine. Slovenija.

Kreditni portfelj banaka dodatno bi se pogoršavao u grubljim scenarijima, a troškovi umanjenja i rezerviranja povećavali bi se. Na taj način banke bi mogle potrošiti gotovo tri četvrtine svog prihoda. Znači li to da će, kao i u prošloj krizi, i sada središnja banka zahtijevati dokapitalizaciju banaka?

Nismo tako daleko, kaže Ahtik: "Bankovni sustav bi također apsorbirao toliko gubitaka, ali naravno, slika se može razlikovati za pojedine banke."

U prethodnoj krizi glavni su problem bila prezadužena poduzeća, ali ovaj put, prema Banci Slovenije, to mogu biti kućanstva. Na ovo ukazuje i broj zahtjeva za kućanstvo za odlaganje plaćanja kredita. Dok je sedam tisuća tvrtki podnijelo takve prijave do sredine prošlog tjedna, među kućanstvima je još više takvih prijava, točnije 15 tisuća.

Banka Slovenije naglasila je da to "unosi novu neizvjesnost u bankarski sustav u narednom razdoblju".

Banka Slovenije u analizi također primjećuje da se najveće negativne posljedice mogu očekivati u djelatnosti trgovine, transporta i skladištenja i ugostiteljstva koje su snažno povezane s turizmom, te u industriji koja je snažno uključena u globalne lance vrijednosti i ovisi o najvažnijim uvjetima. trgovinski partneri. Negativni učinak prelijevat će se i u prometne aktivnosti hlađenjem ekonomija i poremećajima u globalnim lancima opskrbe.

Tagovi: Banka Slovenije, koronakriza, koronavirus u Sloveniji, slovenske banke, Meta Athik
PROČITAJ I OVO
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
BANKARSKI SEKTOR
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
ANALIZA - U jeku koronakrize u ožujku i travnju, hrvatski građani poklonili su povjerenje hrvatskim bankama i štednji u kunama, piše u novom izdanju publikacije HUB Pregled 2/2020 .
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom
KREDITI
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom

ZAGREB - Zagrebačka banka je građanima čije su nekretnine stradale u nedavnom potresu omogućila posebne kredite po kamatnoj stopi već od 2,45 posto, bez naknade za obradu kredita, s rokom otplate do 30 godina te mogućnosti uvećanja kredita za opremanje nekretnine.

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
KREDITI
NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
BEOGRAD - Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine.
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
USLUGE
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan.
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke
KADROVI
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke

ZAGREB - Uprava Raiffeisen banke dobila je novu predsjednicu Lianu Keserić. Odluku RBA o novoj liderici potvrdila je Hrvatska narodna banka sredinom svibnja 2020.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE