GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 22:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.

Najavila je to nakon poziva da se ublaže mjere jer je rast minimalne plaće nekima značajno smanjio kreditnu sposobnost.

S povećanjem minimalne plaće iznos koji, u skladu s uvjetima Banke Slovenije za osobno kreditiranje, mora ostati na računu zajmoprimca nakon uplate mjesečnog anuiteta. "Ova makrobonitetna mjera štiti je od mjesečnog opterećenja koje bi premašilo zakonski minimalni iznos potreban za preživljavanje", napisala je Banka Slovenije u odgovoru Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti koje ju je pozvalo da ispita izmjene ovih ograničenja.

Banka Slovenije je naglasila da raste i opća razina plaća, što povećava kreditnu sposobnost ostalih zajmoprimaca. “Prema posljednjim podacima, rast stambenog kreditiranja je stoga relativno visok i iznosi 10,5 posto na godišnjoj razini”, dodaju. Kako su naveli, od uvođenja makrobonitetne mjere u studenom 2019. godine prate ključne parametre koji utječu na učinkovitost te mjere. Napokon su sredinom prošle godine uvjeti malo ublaženi.

Od srpnja prošle godine omogućeno je kreditiranje kupaca koji nakon uplate mjesečne rate imaju iznos manji od propisanog. Banke se mogu odlučiti za ovu iznimku za najviše 10 posto transakcija. "Iz podataka banaka razvidno je da je u stambenom kreditiranju u prošlom razdoblju korišteno samo 2,4 posto iznimki", naveli su.

Ugovori o kreditiranju stambenih nekretnina uz jamstvo države izuzeti su od ograničenja kreditiranja stanovništva, napisali su. No ta mogućnost nije zaživjela u praksi jer je, kako je lani u prosincu rekao ministar financija Klemen Boštjančič, zakon o stambenom jamstvu za mlade toliko loše napisan da je neprovediv.

Saborski odbor za kontrolu javnih financija također je nedavno zatražio dogovor o tome koja bi ograničenja kreditiranja, koja su u nacionalnoj nadležnosti, odgovarala Sloveniji. Banke, između ostalog, kažu da su previše ograničene u kreditiranju, a regulator kaže da su rizici u bankarskom okruženju povećani i da su mjere primjerene.

Nakon plaćanja svih rata iz ugovora o kreditu, pojedincu mjesečno mora ostati najmanje 914,55 eura, a za svako dijete taj iznos mora biti veći za 248,92 eura, upozorilo je udruženje banaka. "Čovjek s prosječnom plaćom i jednim djetetom nije kreditno sposoban... To ne postoji nigdje drugdje", kritičan je bio predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na sjednici u DZ-u.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenske banke, Blaž Brodnjak, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
KREDITIRANJE
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
BERLIN - Njemačke tvrtke u ožujku su izvijestile da su im banke lakše odobravale kredite nego prethodnih mjeseci, ali je pristup gospodarstva financiranju i dalje kompliciraniji nego inače, objavio je u petak ekonomski institut Ifo.
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
KAZNA
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
WASHINTON - Federalne rezerve (Fed) izrekla je kaznu od 67,8 milijuna dolara Wells Fargu i njegovoj matičnoj tvrtki Wells Fargo & Co jer nisu adekvatno osigurale rizične prakse svoje podružnice Wells Fargo Bank.
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura
NAJAVE
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura

ZAGREB - Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
ODLAZAK
Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
BEČ - Raiffeisen Bank International "koncentrirao" se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE