GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 22:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.

Najavila je to nakon poziva da se ublaže mjere jer je rast minimalne plaće nekima značajno smanjio kreditnu sposobnost.

S povećanjem minimalne plaće iznos koji, u skladu s uvjetima Banke Slovenije za osobno kreditiranje, mora ostati na računu zajmoprimca nakon uplate mjesečnog anuiteta. "Ova makrobonitetna mjera štiti je od mjesečnog opterećenja koje bi premašilo zakonski minimalni iznos potreban za preživljavanje", napisala je Banka Slovenije u odgovoru Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti koje ju je pozvalo da ispita izmjene ovih ograničenja.

Banka Slovenije je naglasila da raste i opća razina plaća, što povećava kreditnu sposobnost ostalih zajmoprimaca. “Prema posljednjim podacima, rast stambenog kreditiranja je stoga relativno visok i iznosi 10,5 posto na godišnjoj razini”, dodaju. Kako su naveli, od uvođenja makrobonitetne mjere u studenom 2019. godine prate ključne parametre koji utječu na učinkovitost te mjere. Napokon su sredinom prošle godine uvjeti malo ublaženi.

Od srpnja prošle godine omogućeno je kreditiranje kupaca koji nakon uplate mjesečne rate imaju iznos manji od propisanog. Banke se mogu odlučiti za ovu iznimku za najviše 10 posto transakcija. "Iz podataka banaka razvidno je da je u stambenom kreditiranju u prošlom razdoblju korišteno samo 2,4 posto iznimki", naveli su.

Ugovori o kreditiranju stambenih nekretnina uz jamstvo države izuzeti su od ograničenja kreditiranja stanovništva, napisali su. No ta mogućnost nije zaživjela u praksi jer je, kako je lani u prosincu rekao ministar financija Klemen Boštjančič, zakon o stambenom jamstvu za mlade toliko loše napisan da je neprovediv.

Saborski odbor za kontrolu javnih financija također je nedavno zatražio dogovor o tome koja bi ograničenja kreditiranja, koja su u nacionalnoj nadležnosti, odgovarala Sloveniji. Banke, između ostalog, kažu da su previše ograničene u kreditiranju, a regulator kaže da su rizici u bankarskom okruženju povećani i da su mjere primjerene.

Nakon plaćanja svih rata iz ugovora o kreditu, pojedincu mjesečno mora ostati najmanje 914,55 eura, a za svako dijete taj iznos mora biti veći za 248,92 eura, upozorilo je udruženje banaka. "Čovjek s prosječnom plaćom i jednim djetetom nije kreditno sposoban... To ne postoji nigdje drugdje", kritičan je bio predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na sjednici u DZ-u.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenske banke, Blaž Brodnjak, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE