GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Znatno povećani rizici za financijsku stabilnost

Banka Slovenije: Znatno povećani rizici za financijsku stabilnost
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 17:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Rizici za financijsku stabilnost na prijelazu u 2021. ostaju naglo povećani suočeni s otežanim gospodarskim uvjetima, napominje Banka Slovenije, ističući prihod i kreditni rizik.

Uz mjere monetarne politike Europske središnje banke (ECB) i dodatne mjere Banke Slovenije, na poslovanje banaka utječu i državni interventni zakoni, napisala je Banka Slovenije u priopćenju za javnost.

Unatoč zaoštravanju epidemiološke situacije i pogoršanju uvjeta poslovanja, bankarski je sustav u razdoblju od 2020. do studenoga ostvario relativno veliku dobit, čemu je značajan doprinos dao jednokratni učinak spajanja dviju banaka. Dobit prije oporezivanja zaostajala je za lanjskom za manje od petine, a bez jednokratnog događaja bila bi čak 53,9 posto niža. Podaci za prosinac bit će dostupni u drugoj polovici veljače, najavili su.

Kreditni rizik i dalje je nizak, ali se u trenutnoj situaciji postupno povećava.

"U posljednjem tromjesečju prošle godine, neprofitabilne izloženosti banaka počele su rasti u skupinama klijenata koji su najviše pogođeni epidemijskom krizom (ugostiteljstvo i javne usluge)", napisali su.

Na udio loših izloženosti banaka snažno utječu državni zakoni o intervencijama. Zakon koji dopušta odgodu plaćanja obveza zajmoprimaca na snazi je od ožujka prošle godine. Do sada su banke primile 28.082 depozita dužnika. Daleko najveći broj depozita banke su primile pri prvoj objavi epidemije u proljeće prošle godine (travanj i svibanj), dok se porast depozita povećao i pri drugoj objavi epidemije (studeni).

Većina zahtjeva za odgođenim plaćanjem obveza istječe u sljedećim mjesecima, zbog čega Banka Slovenije očekuje rast većine kreditnog rizika u ovom razdoblju.

Prema zakonu koji dopušta kreditiranje tvrtki s državnim jamstvom, do sada je odobreno 86 kredita u vrijednosti od 71,9 milijuna eura kredita sa sustavom državnog jamstva. Istodobno, Banka Slovenije ističe da su tijekom tog razdoblja banke odobrile 983 korporacijska zahtjeva za nove kredite za likvidnost vezane uz koronavirus, s ukupnom izloženošću od 530,8 milijuna eura.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenske banke
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE