GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u 2020. godine na 227 miliona, što korenspodira sa izjavama o ostvarenoj dobiti koje su dolazile iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Neto dobit komercijalnih banaka manja je za oko 39 posto, nakon što je u 2019. godini bila 370,5 miliona KM, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, zabilježile su znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni moratorij na kredite, pad prihoda od kamata, ali i smanjena kreditna aktivnost. Jedan broj njih morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Bh. banke su imale ukupan prihod u 2020. godini od 1,43 millijarde KM, što je za 2,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 804,5 miliona KM i za 3,7 posto je manji nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 14,4 posto na 1,19 milijardi KM, sa 1,04 mlrd KM u 2019. godini.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 32,90 milijardi KM i povećana je za oko 1,2 posto u odnosu na kraj 2019. godine.
Nekvalitetna aktiva iznosi 1,32 milijardi KM i smanjena je u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 1,70 mlrd KM, a "loši" krediti bilježe daljnji pad i iznose 1,27 milijardi KM. "Loši" krediti imaju udio u ukupnim kreditima od 6,1 posto , nakon 7,4 posto na kraju 2019. godine.

Rezervisanja za nekvalitetne kredite smanjena su na nivo od 995,9 miliona KM nakon što su na kraju 2019. bila 1,18 milijardi KM.

Indikatori profiabilnosti banaka su se pogoršali te je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju 2020.godine 6,0 posto (na kraju 2019. godine 10,4 posto), dok je povrat na prosječnu aktivu pao na 0,8 posto (1,4 posto godinu ranije).

Osnovni kapital banaka smanjio se za 1,5 posto na iznos od 3,50 milijardi KM.

Tagovi: bankarski sektor BiH, Centralna banka BiH, poslovni rezultati, loši krediti
PROČITAJ I OVO
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
HPB se širi u Dalmaciji
ŠIRENJE
HPB se širi u Dalmaciji
ZADAR - Hrvatska poštanska banka je 17. lipnja 2021. u Zadru svečano otvorila poslovnicu i Regionalni centar za gospodarstvo, kako bi građanima, poduzetnicima i lokalnoj upravi bila još pristupačnija, uz bržu uslugu i kvalitetniju podršku.
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
AKVIZICIJE
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
BEOGRAD - Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namjere o tome već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, piše portal CAPITAL.
Zagrebačka banka dobitnik priznanja Poslodavac prijatelj obitelji
PRIZNANJA
Zagrebačka banka dobitnik priznanja Poslodavac prijatelj obitelji
ZAGREB - Zagrebačka banka dobitnik je priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2020. godinu. Priznanje je to koje dodjeljuje Središnji državni ured za demografiju i mlade koji je prepoznao Zabu kao najbolji primjer poduzeća koji provodi mjere u smjeru obiteljsko poslovne ravnoteže u kategoriji velikih trgovačkih društava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE