GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u 2020. godine na 227 miliona, što korenspodira sa izjavama o ostvarenoj dobiti koje su dolazile iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Neto dobit komercijalnih banaka manja je za oko 39 posto, nakon što je u 2019. godini bila 370,5 miliona KM, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, zabilježile su znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni moratorij na kredite, pad prihoda od kamata, ali i smanjena kreditna aktivnost. Jedan broj njih morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Bh. banke su imale ukupan prihod u 2020. godini od 1,43 millijarde KM, što je za 2,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 804,5 miliona KM i za 3,7 posto je manji nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 14,4 posto na 1,19 milijardi KM, sa 1,04 mlrd KM u 2019. godini.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 32,90 milijardi KM i povećana je za oko 1,2 posto u odnosu na kraj 2019. godine.
Nekvalitetna aktiva iznosi 1,32 milijardi KM i smanjena je u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 1,70 mlrd KM, a "loši" krediti bilježe daljnji pad i iznose 1,27 milijardi KM. "Loši" krediti imaju udio u ukupnim kreditima od 6,1 posto , nakon 7,4 posto na kraju 2019. godine.

Rezervisanja za nekvalitetne kredite smanjena su na nivo od 995,9 miliona KM nakon što su na kraju 2019. bila 1,18 milijardi KM.

Indikatori profiabilnosti banaka su se pogoršali te je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju 2020.godine 6,0 posto (na kraju 2019. godine 10,4 posto), dok je povrat na prosječnu aktivu pao na 0,8 posto (1,4 posto godinu ranije).

Osnovni kapital banaka smanjio se za 1,5 posto na iznos od 3,50 milijardi KM.

Tagovi: bankarski sektor BiH, Centralna banka BiH, poslovni rezultati, loši krediti
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE