GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke će u Europi imati ključnu ulogu u ponovnom pokretanju ekonomije

Banke će u Europi imati ključnu ulogu u ponovnom pokretanju ekonomije
EBF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 15:59
Autor: SEEbiz
BRUXELLES – Uprava Europske bankovne federacije, koja okuplja udruge banaka iz 32 države, održala je 130. sjednicu putem videokonferencije. Na sastanku je zapaženu prezentaciju održao guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Predstavio je glavne mjere Europske središnje banke i trendove u Hrvatskoj, a u perspektivi ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM 2) u srpnju.

Najviši predstavnici europske bankarske industrije potvrdili su svoju predanost podržavanju poduzeća i građana u prevladavanju teških financijskih izazova koje je donijela pandemija Covid-19, te su istaknuli da će bankovni sektor nastaviti odgovorno, konstruktivno i proaktivno surađivati s institucijama i pomagati klijentima dok god bude potrebno. Uz razmjenu mišljenja o akcijama i inicijativama koje su banke poduzele od početka epidemije, primijećeno je da su se banke diljem Europe brzo prilagodile tako da mogu nastaviti s pružanjem osnovnih usluga u zahtjevnim uvjetima. U ovoj krizi bez presedana, nažalost neizbježno je da će posljedice gospodarskog pada osjetiti potrošači i tvrtke, te se europske banke već pripremaju za podržavanje oporavka.

Pohvaljena je aktivna suradnja bankovnog sektora s europskim i nacionalnim nadležnim tijelima. Kvalitetna suradnja doprinijela je uspješnoj provedbi nacionalnih programa odgode otplata kredita i potpore za kredite uz jamstva, na taj način ublaživši neposredni negativni gospodarski utjecaj krize u cijeloj Europi. Odgodama otplate kredita sada se koriste milijuni građana kao i vlasnici malih, srednjih i velikih poduzeća. Osim toga, banke imaju ključnu ulogu u usmjeravanju državnih jamstava vrijednih više od dva bilijuna eura poduzećima i kućanstvima u cijeloj Europi.

„Pandemija bolesti COVID-19 imala je dosad nezabilježeni utjecaj, ne samo na gospodarstva diljem svijeta, već i na način života i rada sviju nas. Glavni cilj banaka od samog početka pandemije bila je i ostala zaštita zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika i klijenata. Zahvaljujući brzoj reakciji na ovu novu situaciju, europski bankarski sektor nastavio je pružati podršku zajednicama i poduzećima diljem našeg kontinenta, usvajajući nove i inovativne načine rada. Banke su dio rješenja i dio budućnosti. Dok se popuštaju ograničenja, budite sigurni da će svi članovi EBF-a odigrati ključnu ulogu u ponovnom pokretanju realnih ekonomija tamo gdje su prisutni te da će nastaviti činiti pravu stvar“, rekao je Jean Pierre Mustier, predsjednik Europske bankovne federacije.

EBF će nastaviti savjetovati europske institucije u području prilagodbe mjera politike te će surađivati s Europskom komisijom, Europskim nadzornim tijelom za bankarstvo i drugim nadzornim tijelima u cijeloj Europi kako bi se zakonodavnim inicijativama i regulatornom fleksibilnošću omogućilo adekvatno kreditiranja građana i poduzetnika u razdoblju koje je pred nama.

Posebno važnim smatraju se planovi za izmjenu Uredbe o kapitalnim zahtjevima (CRR). Izuzeće državnih obveznica iz omjera utjecaja pomoći će državama članicama EU-a da financiraju gospodarski oporavak, dok će 18-mjesečno produljenje roka rezervacija za loše kredite ubrzati ekonomski oporavak građana i poduzeća. Uprava EBF-a poziva Europski parlament i Vijeće EU-a na dovršenje i jačanje mjera koje je najavila Europska komisija te na njihovu provedbu u kratkom vremenskom roku za dobrobit europskog gospodarstva.

Razgovaralo se o utjecaju pandemije COVID-19 na digitalizaciju u bankarstvu. Napomenuto je da su digitalne usluge i infrastruktura odigrali veliku ulogu u očuvanju kontinuiteta poslovanja, pri čemu su banke pokazale zavidnu otpornost. Banke su se brzo prilagodile na rad na daljinu u velikom opsegu u odnosima s klijentima i u odnosima među zaposlenicima te aktivno podržavaju veliki porast uporabe beskontaktnog plaćanja, osiguravajući pritom potrebna sredstva za sve vrste digitalnih transakcija. Banke u dovoljnoj mjeri jamče sigurnost sustava i podataka unatoč izazovnim okolnostima koje kibernetički kriminalci pokušavaju iskoristiti.

Od ostalih tema, pohvaljen je nedavni akcijski plan Europske komisije o sprečavanju pranja novca koji je u skladu s nacrtom EBF-a i njegovim preporukama. Naglašena je potreba za jačanjem jedinstvenog tržišta kapitala (CMU), koje je sada potrebno više nego ikad kako bi omogućilo oporavak i rekapitalizaciju poduzeća paralelno s bankama. Isto tako, prilikom oporavka dodatna je prilika ojačati ciljeve održivog razvoja u skladu sa Zelenim planom Europske komisije.

Tagovi: Europska bakovna federacija, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Jean-Pierre Mustier
PROČITAJ I OVO
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
BANKARSKI SEKTOR
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
ANALIZA - U jeku koronakrize u ožujku i travnju, hrvatski građani poklonili su povjerenje hrvatskim bankama i štednji u kunama, piše u novom izdanju publikacije HUB Pregled 2/2020 .
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom
KREDITI
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom

ZAGREB - Zagrebačka banka je građanima čije su nekretnine stradale u nedavnom potresu omogućila posebne kredite po kamatnoj stopi već od 2,45 posto, bez naknade za obradu kredita, s rokom otplate do 30 godina te mogućnosti uvećanja kredita za opremanje nekretnine.

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
KREDITI
NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
BEOGRAD - Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine.
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
USLUGE
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan.
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke
KADROVI
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke

ZAGREB - Uprava Raiffeisen banke dobila je novu predsjednicu Lianu Keserić. Odluku RBA o novoj liderici potvrdila je Hrvatska narodna banka sredinom svibnja 2020.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE