GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke nastoje smanjiti rizike u poslovanju u oblaku

Banke nastoje smanjiti rizike u poslovanju u oblaku
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Banke poduzimaju korake kako bi smanjile rizike koje donosi pojačano oslanjanje na vanjske pružatelje računalnih usluga u oblaku, pokazalo je istraživanje koje su proveli Harris Poll i Google Cloud.

Britansku i francusku središnju banku brine što nemaju jasan uvid u oslanjanje komercijalnih banaka na "koncentrirani" broj vanjskih pružatelja usluga u oblaku, poput Googlea, Microsofta i Amazona, koji su izvan nadležnosti regulatora.

Središnje banke pribojavaju se da bi oslanjanje velikog broja banaka na iste kompanije moglo stvoriti sistemski rizik u slučaju da neki od softverskih divova propadne.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 1.300 čelnika financijskih tvrtki iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Britanije, Hong Konga, Japana, Singapura i Australije pokazala je da njih 83 posto koristi oblak kao dio svoje primarne računalne infrastrukture.

Većina njih razmišlja i o strategiji koja bi se bazirala na više oblaka, budući da bi im u slučaju pada sustava omogućila prijelaz na alternativnog pružatelja usluga i nesmetani rad s klijentima.

"Na temelju Harrisovog istraživanja, jasno je da financijske institucije poduzimaju mjere kako bi riješile problem koncentracije i otežane promjene dobavljača usluga", rekao je Adrian Poole, direktor Google Clouda za financijske usluge u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Trenutno 88 posto ispitanika nema strategiju koja se bazira na više oblaka, ali je planira usvojiti u sljedećih 12 mjeseci, dodaje Cole.

Tagovi: računarstvo u oblaku, Google Cloud, Harris Poll
PROČITAJ I OVO
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
OPORAVAK
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Rast ukupnih kredita stanovništvu u listopadu iznosio je 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su stambeni krediti porasli za 10,6 posto, istaknuto je u novim HUB Pregledima, naslovljenima "Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva uz povijesno najniže kamatne stope".
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
SNAŽAN RAST
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
ZAGREB - Dobit kreditnih institucija u Hrvatskoj u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dosegnula je 4 milijarde kuna, što je za 1,5 milijarde ili 59,3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u ponedjeljak.
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
OČEKIVANJA
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
MOSKVA - Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE