GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke od raznih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara za godinu dana

Banke od raznih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara za godinu dana
ZARADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Banke u Srbiji su, tokom 2021. godine, od raznih naknada i provizija zaradile 55,7 milijardi dinara, potvrđeno je portalu N1 u Agenciji za privredne registre.

Preračunato po zvaničnom kursu, to je oko 474 miliona evra. To je 17 milijardi dinara više nego 2020. godine, ali i 13,6 milijardi dinara više nego što je po istom osnovu neto prihodovano u predpandemijskoj 2019. godini, kada je poslovalo čak tri banke više, piše N1.

Kako je za portal N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, svoje finansijske izveštaje za prošlu godinu predalo je ukupno 23 banke. One su neto prihodovale po osnovu provizija i naknada ukupno 55.739.794.000 dinara.

Prema podacima APR u 2020. godini je 25. banaka neto prihodovalo po osnovu naknada i provizija 38,69 milijardi dinara, dok je u 2019. godini ovaj prihod za 26 banaka bio 42 milijarde dinara.

„Osnovna“ zarada banaka – od naplaćenih kamata, godinama unazad je zbog izuzetno niskih kamatnih stopa bivala sve manja, što su banke „nadomeštale“ kroz podizanje postojećih i uvođenje novih naknada i provozija. Pa je tako svojevremeno naplaćivana i „ležarina“ na čekove, kada je jedna banka klijentima naplaćivala 30 dinara mesečno po svakom čeku koji nisu „pustili“, ali i 100 dinara na ime „troška realizacije“ čeka, kada je on konačno stizao na naplatu.

Vremenom je „ležarina“ ukinuta, ali su besplatne usluge plaćanja kroz elektronske naloge prestale da budu besplatne u većini banaka. Takođe se, za sve popularnije instant plaćanje kada je reč o namirivanju računa, u velikom broju banaka naplaćuje određeni fiksni iznos od oko 20, 30 dinara po nalogu.

Košta i gubitak kartice, i izrada nove. I blokada PIN-a, i izrada novog PIN-a.

Banka vam naplati i kad vas opomene da ne plaćate redovno, a sve češće i kada na sopstvenom bankomatu pitate – koliko novca imam na stanju.

Mnoge od njih ne šalju više ni besplatne SMS poruke o promeni stanja na računu.

Imajući u vidu odluke i najave banaka o povećanju naknada za određene usluge povezane s platnim računima, Narodna banke Srbije je saopštila da radi na donošenju seta mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije.

O kojim konkretno merama je reč, biće poznato 11. avgusta, pošto je centralna banka najavila da će biti usvojene na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora NBS.

NBS je u saopštenju poručila i da „od banaka u Srbiji očekuje da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, zasnovanu na principima zdrave konkurencije, koja podrazumeva unapređivanje depozitnih poslova i očuvanje, odnosno uvećanje baze deponenata i klijenata“.

Tagovi: banke u Srbiji, naknade, bankarske naknade, Agencija za privredne registre
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE