GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u regiji očekuju snažnu potražnju za svim vrstama kredita

Banke u regiji očekuju snažnu potražnju za svim vrstama kredita
ANKETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2024 / 09:23
Autor: SEEbiz
SOFIJA - Banke u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (CESEE) očekuju snažnu potražnju za svim vrstama kredita, posebice hipotekarnih, pokazalo je istraživanje Europske investicijske banke (EIB) objavljeno u utorak.

"Banke u regiji navele su poboljšanje tržišnih izgleda i bolje uvjete financiranja kao čimbenike koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, signalizirajući povećanu spremnost banaka da daju kredite svojim klijentima", rekao je EIB u priopćenju za tisak o nalazima svoje CESEE Ankete o kreditiranju banaka, piše Seenews.

Istraživanje je obuhvatilo Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarski, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju i Slovačku. Uključuje dvanaest međunarodnih grupa i 70 lokalnih podružnica i neovisnih domaćih igrača, što predstavlja polovicu lokalne bankarske imovine.

"Očekuje se da će sužavanje ponude kredita početkom 2022. uzrokovano sukobom u Ukrajini, inflacijom i višim kamatama uskoro završiti uz snažna poboljšanja u svim segmentima, posebno za hipoteke i potrošačke kredite", komentirali su autori.

Prema EIB-u, jači omjeri kapitala omogućit će bankama veću fleksibilnost za potporu kreditnom rastu. Osim toga, banke kažu da se njihova profitabilnost u regiji CESEE u usporedbi s cjelokupnim poslovanjem grupe poboljšala, pri čemu su tamošnje podružnice u prosjeku profitabilnije od svojih matičnih banaka.

"Kako bankarski sektor jača, očekujemo nastavak napretka u ekonomskoj konvergenciji regije i povećanje ulaganja, otvaranje radnih mjesta i bolji životni standard u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi", citiran je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

Nakon pada u 2023. godini, predviđa se da će se omjeri nenaplativih kredita nastaviti smanjivati u raznim zemljama CESEE u 2024., također je pokazalo istraživanje.

Tagovi: banke, krediti, eib
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE