GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine

Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 09:08
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Deželna banka Slovenije prva je banka u Sloveniji koja je nakon najave Evropske centralne banke o postepenom povećanju kamatne stope za polaganje viška likvidnosti odluči,la ukinuti tzv. ležarinu za depozite.

Deželna banka najavila je da od 1. kolovoza ukida naknadu fizičkim osobama za upravljanje sredstvima iznad 100.000 eura u banci ili tzv. ležarinu. Za pravne osobe za sada ostaje naknada za dopenovanje novca.

Deželna banka je ležarinu počela naplaćivati od 1. siječnja ove godine. Kako je objašnjeno u priopćenju, nameti su uvedene zbog negativnih kamatnih stopa koje Banka Slovenije zaračunava poslovnim bankama za viškove likvidnosti kako u banci tako i u bankovnom sistemu i zbog prošlih negativnih prinosa na finansijskim tržištima ročnosti do 10 godina.

S obzirom da je Upravno vijeće Europske centralne banke najavilo postepeno povećanje kamatne stope za polaganje viška likvidnosti, za koju se očekuje da će do kraja septembra zbog rasta inflacije izaći iz negativnog raspona od -0,5 posto, te da se očekuje da će kamatna stopa na depozite po kojoj Banka Slovenije zaračunava negativne kamate poslovnim bankama vremenom biti pozitivna, Deželna banka ne vidi razloga za obračunavanje naknade fizičkim osobama. Stoga je odlučila od 1. augusta ukinuti skladišnu naknadu za pojedince, fizičke osobe i udruženja.

Za pravne osobe, pak, ostaje naknada za upravljanje imovinom većom od 100.000 eura do podizanja pasivne kamatne stope i izlsaka iz negativnog područja, ističu iz Deželne banke Slovenije.

U travnju 2021. NLB i SKB prve su uvele ležarine za visoka stanja na računima stanovništva, a slijedila ih većina velikih banaka.

Istovremeno, granica za njih postepeno je pala na 100.000 eura. Za pravne osobe ložeežarine su bile na snazi i prije, podjeća RTV Slovenije.

Tagovi: Deželna banka Slovenije, ležarine, Nova ljubljanska banka, SKB banka, europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE