GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u Srbiji u prvom kvartalu povećale dobit za 13%

Banke u Srbiji u prvom kvartalu povećale dobit za 13%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2020 / 22:45
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U prva tri meseca ove godine banke u Srbiji zaradile su oko 158 miliona evra (prije plaćanja poreza) što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nakon što je prošle godine bankama smanjen profit za oko 60 miliona evra, iznosio je za 2019. ukupno 530 miliona evra, i to u potpunosti zbog zakona koji je regulisao stambene kredite u švajcarskim francima koji je banke koštao oko 70 miliona evra, početak ove godine bio je obećavajući za finansijski sektor.

Ipak, izbijanje pandemije, zatim vanredno stanje i na kraju moratorijum, odnosno odlaganje plaćanja obaveza prema bankama od aprila do juna, dobar dio ovogodišnje dobiti banaka prebaciće u narednu godinu.

Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ističe da to neće biti preveliki problem za banke.

“Moratorijum će imati uticaj na rezultat banaka zbog zastoja u otplati koji je uzeo veliki broj građana, ali to će biti nadoknađeno od januara sledeće godine. Na kraju ove godine kod većine banaka rezultati će biti lošiji od očekivanog, pa će morati da prave rebalanse planova. Ipak, još je rano za ocenu za ovu godinu pošto se još ne zna šta će biti sa drugim talasom epidemije i ekonomijom EU”, napominje Musabegović, dodajući da se banke plaše nečeg drugog.

Prema njegovim rečima problem bi mogao nastati ako bi ljudi i preduzeća prestali da otplaćuju kredite. Prvih pet banaka po veličini aktive kontrolišu 53 odsto tržišta, ali najprofitabilnijih pet banaka je zaradilo čak 73 odsto ukupne dobiti u sektoru.

Gubitke je zabeležilo šest malih banaka, API, Srpska, mts, Bank of China, Mirabank i Mobi banka u ukupnom iznosu od 290 miliona dinara ili oko 2,5 miliona evra.

Najveću dobit (pre poreza) u prva tri meseca ove godine ostvarila je AIK banka, prenosi portal 021.

Ova banka u vlasništvu Miodraga Kostića prikazala je kvartalnu dobit od čak 4,7 milijarde dinara u prva tri meseca. Recimo u prva tri meseca zarada je bila manja od 1,5 milijardi dinara. Prema kvartalnim bilansima banke ova dobit posljedica je “ostalih prihoda” koji su iznosili 4,7 milijardi dinara u prva tri mjeseca.

Razlog za ovakav rezultat po svemu sudeći, smatra Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Momentum sekjuriti, dolazi od dividendi.

“U izveštaju o tokovima gotovine ove banke u prva tri meseca vidi se priliv od dividendi od 4,6 milijardi dinara, pa je sva prilika da je to uzrok i visokog profita AIK banke u prvom tromesečju”, kaže Gujaničić.

Inače, prošle godine AIK banka je stekla punu kontrolu nad slovenačkom Gorenjskom bankom koja je 2019. ostvarila dobit od 43,2 miliona evra.

Iza AIK banke po visini dobiti našli su se Intesa banka sa 2,5 milijarde dinara, Komercijalna banka sa 2,3 milijarde i UniCredit banka sa 2,2 milijarde dinara dobiti. Na petom mestu završila je Raiffeisen banka sa 1,9 milijardi dinara profita za prva tri mjeseca.

Ukupan prihod od kamata za tri mjeseca je iznosio 275 miliona evra. Prihodi od naknada i provizija u neto iznosu povećani su za oko milion evra u odnosu na prva tri mjeseca 2019 i iznosili su 83,5 miliona evra. B92

Tagovi: banke u Srbiji, srpske banke, Gorenjska banka, Banca Intesa, UniCredit, Raiffeisen, Bank of China, Mirabank, Komercijalna banka, Nenad Gujaničić, Ismail Mustajbegović, AIK banka, Mobi banka,
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE