GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u Srbiji u prvom kvartalu povećale dobit za 13%

Banke u Srbiji u prvom kvartalu povećale dobit za 13%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2020 / 22:45
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U prva tri meseca ove godine banke u Srbiji zaradile su oko 158 miliona evra (prije plaćanja poreza) što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nakon što je prošle godine bankama smanjen profit za oko 60 miliona evra, iznosio je za 2019. ukupno 530 miliona evra, i to u potpunosti zbog zakona koji je regulisao stambene kredite u švajcarskim francima koji je banke koštao oko 70 miliona evra, početak ove godine bio je obećavajući za finansijski sektor.

Ipak, izbijanje pandemije, zatim vanredno stanje i na kraju moratorijum, odnosno odlaganje plaćanja obaveza prema bankama od aprila do juna, dobar dio ovogodišnje dobiti banaka prebaciće u narednu godinu.

Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ističe da to neće biti preveliki problem za banke.

“Moratorijum će imati uticaj na rezultat banaka zbog zastoja u otplati koji je uzeo veliki broj građana, ali to će biti nadoknađeno od januara sledeće godine. Na kraju ove godine kod većine banaka rezultati će biti lošiji od očekivanog, pa će morati da prave rebalanse planova. Ipak, još je rano za ocenu za ovu godinu pošto se još ne zna šta će biti sa drugim talasom epidemije i ekonomijom EU”, napominje Musabegović, dodajući da se banke plaše nečeg drugog.

Prema njegovim rečima problem bi mogao nastati ako bi ljudi i preduzeća prestali da otplaćuju kredite. Prvih pet banaka po veličini aktive kontrolišu 53 odsto tržišta, ali najprofitabilnijih pet banaka je zaradilo čak 73 odsto ukupne dobiti u sektoru.

Gubitke je zabeležilo šest malih banaka, API, Srpska, mts, Bank of China, Mirabank i Mobi banka u ukupnom iznosu od 290 miliona dinara ili oko 2,5 miliona evra.

Najveću dobit (pre poreza) u prva tri meseca ove godine ostvarila je AIK banka, prenosi portal 021.

Ova banka u vlasništvu Miodraga Kostića prikazala je kvartalnu dobit od čak 4,7 milijarde dinara u prva tri meseca. Recimo u prva tri meseca zarada je bila manja od 1,5 milijardi dinara. Prema kvartalnim bilansima banke ova dobit posljedica je “ostalih prihoda” koji su iznosili 4,7 milijardi dinara u prva tri mjeseca.

Razlog za ovakav rezultat po svemu sudeći, smatra Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Momentum sekjuriti, dolazi od dividendi.

“U izveštaju o tokovima gotovine ove banke u prva tri meseca vidi se priliv od dividendi od 4,6 milijardi dinara, pa je sva prilika da je to uzrok i visokog profita AIK banke u prvom tromesečju”, kaže Gujaničić.

Inače, prošle godine AIK banka je stekla punu kontrolu nad slovenačkom Gorenjskom bankom koja je 2019. ostvarila dobit od 43,2 miliona evra.

Iza AIK banke po visini dobiti našli su se Intesa banka sa 2,5 milijarde dinara, Komercijalna banka sa 2,3 milijarde i UniCredit banka sa 2,2 milijarde dinara dobiti. Na petom mestu završila je Raiffeisen banka sa 1,9 milijardi dinara profita za prva tri mjeseca.

Ukupan prihod od kamata za tri mjeseca je iznosio 275 miliona evra. Prihodi od naknada i provizija u neto iznosu povećani su za oko milion evra u odnosu na prva tri mjeseca 2019 i iznosili su 83,5 miliona evra. B92

Tagovi: banke u Srbiji, srpske banke, Gorenjska banka, Banca Intesa, UniCredit, Raiffeisen, Bank of China, Mirabank, Komercijalna banka, Nenad Gujaničić, Ismail Mustajbegović, AIK banka, Mobi banka,
PROČITAJ I OVO
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE