GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barclays više neće financirati naftne i plinske projekte

Barclays više neće financirati naftne i plinske projekte
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 16:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanski bankarski div Barclays objavio je da više neće izravno financirati nove naftne i plinske projekte, piše BBC.

Također najavljuje da će ograničiti kreditiranje energetskih tvrtki koje planiraju proširiti svoju proizvodnju fosilnih goriva.

Barclays je glavni zajmodavac industriji fosilnih goriva, ali je pod sve većim pritiskom da obuzda svoju potporu sektoru.

Prema izvješću grupe za zaštitu okoliša Rainforest Action Network, Barclays je bio najveći financijer sektora fosilnih goriva u Europi između 2016. i 2021. godine.

Osigurao je nešto manje od 16,5 milijardi dolara u 2022., iako je to bilo znatno manje nego prethodnih godina. Primjerice, tijekom 2019. i 2020. ta je brojka premašila 30 milijardi dolara.

Međutim, banka je bila pod pritiskom aktivista za zaštitu okoliša, pojedinačnih investitora-aktivista i slavnih osoba da obuzda svoje aktivnosti u sektoru fosilnih goriva.

U onome što je nazvao "Izjavom o klimatskim promjenama", Barclays je objavio da više neće pružati izravno financiranje projekata proširenja nafte i plina, ili infrastrukture povezane s takvim projektima.

Također je rečeno da će prekinuti izravno financiranje svih naftnih i plinskih projekata u Amazoniji i Arktičkom krugu koji su bili usmjereni na vađenje, rafiniranje ili transport nafte iz naftnog pijeska.

Banka je rekla da će također postojati ograničenja u pogledu novog financiranja za same energetske grupe, iako će ona biti stroža za nove klijente nego za postojeće.

Plan nije u potpunosti usmjeren na naftu i plin. Kreditiranje povezano s rudarenjem ugljena i proizvodnjom električne energije na ugljen također će biti ograničeno.

Tagovi: Barclays, nafta, plin
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
TRANSFERI
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
NEW YORK - Citigroup je imenovao veterana JP Morgana Visa Raghavana na čelo svog novog bankarskog odjela. Div s Wall Streeta kreće u ogromno restrukturiranje.
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
UZLET
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
ZAGREB - Grupa Zagrebačke banke ostvarila je 509 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE