GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivšem klijentu HPB mora isplatiti 30 milijuna kuna

Bivšem klijentu HPB mora isplatiti 30 milijuna kuna
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 23:05
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Bivši klijent HPB-a Jušte Puharić dobio je pravomoćnu presudu prema kojoj mu ta banka mora isplatiti iznos od oko 12,7 milijuna kuna, sa zakonskim zateznim kamatama, ali kako ona to odbija učiniti, pokrenuo je ovrhu, piše Jutarnji list.

Tako je Općinski građanski sud u Zagrebu 1. rujna donio prijedlog u kojem navodi da je rok za dobrovoljno namirenje tražbine protekao te da je ovrhovitelj prisiljen na prisilno ostvarenje tražbine "ovrhom na poslovnom udjelu ovršenika u društvu HPB Invest" u iznosu od 5 milijuna kuna koje HPB u njemu ima.

Osim toga, Općinski sud donio je još jedno rješenje o ovrsi "kojim se određuje ovrha na nekretnini u vlasništvu banke na adresi Jurišićeva br. 4, na kojoj se nalazi registrirano sjedište banke", te mora platiti dodatne troškove ovršnih postupaka, piše Jutarnji list.

'Napominjem da prema odredbama Ovršnog zakona žalba protiv rješenja o ovrsi donesenog na temelju ovršne sudske presude ne odgađa provedbu ovrhe niti je u žalbenom postupku moguće pobijati osnovanost same presude', kaže odvjetnik Vlado Lalić u ime odvjetničkog društva Grubišić & Lović & Lalić koje zastupa Puharića. Pritom ističe kako očekuje da će se ovrha provesti u što skorijem roku "ako sama banka ne podmiri svoje dugovanje utvrđeno pravomoćnom sudskom presudom".

Na upit da pojasne u čemu je riječ, iz HPB-a tek šturo odgovaraju: "Banka u ovom trenutku koristi raspoložive pravne mehanizme kako bi zaštitila svoje interese i ne može detaljnije komentirati predmet, a tužitelj ima na raspolaganju pravni mehanizam ovrhe. Kada svi pravni koraci budu iscrpljeni, banka će bez odgode postupiti u skladu sa svojim obvezama u danom trenutku."

Priča je počela 2009. godine, kada je klijent Puharić, tada aktivni sudionik na tržištu kapitala koji se danas bavi različitim djelatnostima, zatražio naknadu štete zbog toga što banka nije na vrijeme izvršila nalog za prodaju dionica. Zakašnjelo izvršenje naloga za prodaju dionica koje su se nalazile na skrbničkom računu u banci kao sredstvo osiguranja za povrat kredita, kako je klijent uspio dokazati, imalo je za rezultat znatno niže prodajne cijene od onih koje bi se postigle pravodobnom prodajom. U njegovu korist presudu je najprije donio Općinski sud u Zagrebu, a potom je Županijski sud u Varaždinu 1. srpnja ove godine donio drugostupanjsku presudu.

Banka ima pravo uložiti reviziju na presudu, ali to ne odgađa izvršenje. Prema riječima odvjetnika Vlade Lalića, presuda uključuje zakonske kamate i sudske troškove, pa ukupna tražbina iznosi oko 30 milijuna kuna.

Kako je banka odbijala isplatiti iznos, vjerovnik se najprije obratio HNB-u sa zahtjevom da nad HPB-om pokrene prisilnu likvidaciju. Likvidaciju banke, međutim, ne može pokrenuti fizička osoba, nego samo središnja banka zbog razloga kao što je nemogućnost ispunjavanja dospjelih obveza, ako nema adekvatne rezerve likvidnosti i kapitala. U slučaju HPB-a ti uvjeti nisu ispunjeni i banka je vrlo stabilna.

Pozivajući se na javno objavljene podatke, sam HPB navodi da raspolaže s više od 10 milijardi kuna visokolikvidnih sredstava i više od 3 milijarde kuna na računima te da kontinuirano održava adekvatnu razinu visokolikvidnih sredstava. U prvoj polovici ove godine HPB je ostvario 146,6 milijuna kuna dobiti. Kada je riječ o rezervacijama, banka navodi da ih provodi za sve svoje sporove. HPB je izdvojio novac za potencijalni gubitak spora, ali, očito, još vjeruje da ima prostora za pravnu borbu.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Jušte Puharić
PROČITAJ I OVO
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE