GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije

Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2024 / 15:58
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) objavila je da će na zahtjev europskog javnog tužitelja ukinuti imunitet dvojici bivših dužnosnika zbog moguće korupcije, a bivši predsjednik Werner Hoyer potvrdio je da je obuhvaćen istragom.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je o istrazi u ponedjeljak, rekavši da je banka prihvatila njihov zahtjev da se ukine imunitet dvojici bivših zaposlenika i odobre inspekcije u EIB-ovim uredima zbog sumnji Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) o mogućoj korupciji, zloupotrebi utjecaja i nepravilnosti u korištenju europskog novca.

Tužitelji nisu naveli imena dužnosnika čiji bi imunitet trebao biti ukinut, napominjući da za sada neće objavljivati daljnje pojedinosti kako ne bi ugrozili istragu.

Hoyer je preko odvjetnika potvrdio da je pod istragom.

- Optužbe protiv mene potpuno su apsurdne i neutemeljene, rekao je Hoyer, koji je banku vodio od 2012. do 2023., a prethodno je obnašao dužnost zamjenika njemačkog ministra vanjskih poslova.

Predmet je istrage, po njegovim riječima, isplata novca jednom zaposleniku EIB-a koju je potpisao kao predsjednik, po preporuci nadležnog odjela i glavnog tajnika EIB-a, ističe, naglasivši da u potpunosti surađuje s istražiteljima.

Glasnogovornik EIB-a rekao je da će u potpunosti surađivati s Uredom europskog javnog tužitelja u tom predmetu, prema potrebi", istaknuvši da ne može komentirati vanjske istrage.

EIB ima bilancu od preko 500 milijardi eura i godišnje dodjeljuje oko 80 milijardi eura zajmova.

Tagovi: hoyer, eib, korupcija
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE