GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Branitelji vratili samo dva posto kredita HBOR-u

Branitelji vratili samo dva posto kredita HBOR-u
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2019 / 10:00
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ispod radara javnosti je prošla nedavna odluka Vlade kojom se nastavlja otpisivati kreditni dug razvojačenim pripadnicima Hrvatske vojske, a bilo bi nepravedno ne ukazati na činjenicu da su se krediti dani 1996. ispostavili kao svojevrsna "otpremnina" za najveći broj korisnika, piše u petak Jutarnji list.

Od ukupne mase kredita otplaćeno je, naime, samo dva posto ukupnih sredstava. Tom zadnjom odlukom Vlade, eto, odobrava se otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja sa stanjem na dan 30. lipnja 2004., u ukupnom iznosu od 13,626.467,83 kune za korisnike 116 kredita po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak na temelju Ugovora zaključenog s Ministarstvom financija 14. lipnja 1996, navodi dnevnik.

Vlada je, piše Jutarnji list, 18. svibnja 1996. donijela Program zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, na temelju kojeg je HBOR odobravao kredite na otplatu od pet do osam godina, uz jednu do tri godine počeka, uz kamatnu stopu od tri posto do osam posto godišnje, a kredit se osiguravao jamcima.

Po navedenom programu ukupno je odobreno 3655 kredita (poljoprivrednicima 1791 kredit, za osnivanje obrta 1820 kredita te poslodavcima za zapošljavanje 44 kredita) u ukupnom iznosu od 319,591.741,05 kuna.

Od toga je, sukladno zahtjevu korisnika kredita i pozitivnog mišljenja stručnog povjerenstva osnovanog pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, dosad otpisano 2114 kredita u iznosu od 240,295.706,27 kuna.

A sve vodi tome da će se daljnjim odlukama Vlade otpisati i ostatak kreditnih sredstava, a da će oni korisnici kredita koji su platili obveze, onih dva posto, ispasti prilični naivci, donosi Jutarnji list.

Tagovi: branitelji, razvojačeni branitelji, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - Tromjesečna sezona objave poslovnih rezultata otvorena je u petak. Prvo su rezultate objavili bankarski divova.
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
PROMJENE
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
BUDIMPEŠTA - Vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci povećalo se prošle godine, izvještava državna agencija MTI pozivajući se na objavu sa web stranice Budimpeštanske burze.
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
GUBITAK
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
SARAJEVO - Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet mjeseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.
Preminuo Benjamin de Rothschild
IN MEMORIAM
Preminuo Benjamin de Rothschild
ŽENEVA - Čuveni bankar i predsjednik "Edmond de Rothschild grupe" baron Benjamin Rothschild, preminuo je od posljedica srčanog udara u 57. godini.
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Banke u Srbiji ni ove godine neće isplatiti dividendu
BEOGRAD - Banke koje posluju u Srbiji ni ove godine neće moći da isplaćuju dividende svojim akcionarima, jer je produženo važenje Sporazuma radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima pandemije, koji su lane zaključili NBS i poslovne banke, objasnili su u centralnoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE