GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: NLB u vrlo dobroj formi

Brodnjak: NLB u vrlo dobroj formi
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 21:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom polugodištu NLB Grupa ostvarila je 139,8 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"U pozitivnom smo ciklusu na svim tržištima. NLB je u vrlo dobroj formi i stvorila je dobru osnovu za poslovanje u drugoj polovici godine, pa vjerujemo da će ove godine operacije biti uspješne", rekao je prvi suprug Blaž Brodnjak .

Neto polugodišnjoj dobiti pridonijela je grupa Komercijalne banke, čiju je kupovinu od srpske države NLB dovršila krajem 2020. U prvoj polovici godine zabilježen je i snažan rast kredita stanovništvu s rekordno novom prodajom stambene kredite i kredite tvrtkama i državi. Grupa je ostvarila snažan rast neto provizija i udvostručila prodaju u NLB fondovima.

"Vrlo smo zadovoljni rezultatima", rekao je Brodnjak u današnjoj prezentaciji ulagačima i analitičarima. Rekao je da se proces integracije grupe Komercijalne banke, koji bi trebao biti okončan do travnja iduće godine, odvija u skladu s planom i očekivanjima. Ova je skupina u prvoj polovici godine u neto dobit uplatila osam milijuna eura.

Grupa Komercijalne banke također je pridonijela povećanju neto prihoda od kamata, bez kojeg je bila stabilna. Većina neto nekamatnog prihoda u skupini dolazi od neto naknada i provizija koje su se povećale u svim bankama.

Učinak oslobađanja od umanjenja vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike bio je pozitivan, uglavnom zbog uspješnih otplata izloženosti i promjena kreditnih rejtinga te povoljnijih makroekonomskih prognoza. Udio loših izloženosti ostao je stabilan i s prilično visokom razinom pokrivenosti.

Na razini grupe, izloženost moratoriju zbog pandemije covida-19 iznosila je 2,08 milijardi eura. Iznos predstavlja 14 posto ukupnog bruto portfelja. Do sredine ove godine 88,6 posto moratorija je isteklo, a 84 posto isteklih izloženosti otplaćuje se bez odgode.

U prvoj polovici ove godine kreditna aktivnost u NLB Grupi povećala se i imala značajan rast u svim bankama. Također su imali priljev depozita u cijeloj grupi.

U Sloveniji je Banka zadržala vodeću poziciju s 24% tržišnog udjela u kreditima stanovništvu i 30,6% u depozitima stanovništva. Nova prodaja stambenih kredita bila je rekordno visoka. Ovdje se tržišni udio povećao na 23,6 posto. Brodnjak je također izrazio nadu da će Banka Slovenije uvesti stroga pravila u području potrošačkog kreditiranja.

Rast kreditiranja poduzeća u Sloveniji iznosio je 4% u odnosu na kraj prošle godine. Prema Brodnjaku, prekogranično financiranje također igra sve važniju ulogu. Prekomjerna likvidnost, ograničenja slovenskog tržišta i želja za proširenjem suradnje s postojećim i novim kupcima tome doprinose.

U Grupi su se sve bankarske aktivnosti blago oporavile u prvoj polovici godine, pri čemu je većina banaka postigla solidne rezultate i veću prodaju kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nestrateški članovi također su imali pozitivan ukupni neto rezultat kao rezultat uspješnih postupaka oporavka i prodaje nekretnina. Brodnjak u ovom trenutku nije želio otkriti više o postupcima njihove dezinvestiranja.

Prema neslužbenim informacijama Financa, očekuje se da će NLB početi tražiti pravnog savjetnika za moguću prodaju svog društva za upravljanje NLB Skladi. Ove je godine poslovao uspješno, tržišni udio NLB Skladi povećan je na 36,4 posto. Među usporedivim slovenskim tvrtkama, tvrtka je na prvom mjestu po neto prilivu koji je u prvoj polovici godine iznosio 136,7 milijuna eura, što je najveći obujam priljeva u usporedivim razdobljima i predstavlja 53,9 posto svih neto priljeva na tržištu ...

Prema Brodnjakovim riječima, grupa je na dobrom putu da ostvari prognoze za ovu godinu. Iako su okolnosti uvelike neizvjesne zbog COVID-19, makroekonomske prognoze su dobre. Očekuje se da će neto prihodi grupe ove godine porasti iznad 600 milijuna eura, pri čemu će rast naknada porasti na razinu prije covid-19.

NLB Grupa je u dobroj likvidnosti i kapitalnom položaju, naglasio je Brodnjak. To mu omogućuje da traži nove mogućnosti spajanja i stjecanja kako se nove prilike povećavaju na domaćem i drugim tržištima u regiji. Brodnjak nije govorio o konkretnim slučajevima. Međutim, ponovio je da su zainteresirani za Albaniju te da se još nadaju odgovarajućem političkom sporazumu između Slovenije i Hrvatske, koji bi banci omogućio ulazak na ovo tržište.

Tagovi: Blaž Brodnjak, Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, NLB Skladi, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
NLB preuzima Istrabenz Leasing
ŠIRENJE
NLB preuzima Istrabenz Leasing
LJUBLJANA - Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u propadanju, biti okončan do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
KARIJERE
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
ŽENEVA - UBS je u subotu iznenađujuće imenovao bivšeg predsjednika Morgan Stanleyja Colma Kellehera kao nasljednika Axela Webera na mjestu predsjednika najvećeg svjetskog upravitelja bogatstvom.
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
KREDITI
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank u srijedu je objavio da će osigurati dodatnih 800 milijuna dolara zajma za izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
PROJEKTI
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
BUDIMPEŠTA – SambaNova Systems, tvrtka koja gradi najnapredniji softver, hardver i rješenja u industriji za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije (AI), i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u srednjoj i istočnoj Europi, danas su objavili strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunala u Europi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE