GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: NLB zainteresiran za kupnju banke u Hrvatskoj

Brodnjak: NLB zainteresiran za kupnju banke u Hrvatskoj
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2024 / 12:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak u intervjuu za Bloomberg Adriju govorio je o planovima banke do 2030. godine, nadi ulaska na hrvatsko tržište, kao i potencijalima za razvoj kreditiranja stanovništva, gospodarstva i velikih infrastrukturnih projekata u većini zemalja Adria regije za koju kaže da se ubrzano razvija, a zbog rasta plaća raste i kupovna moć stanovništva.

Rezultati NLB-a u prvom tromjesečju, gledamo li neto dobit, veći su nego lani. Što očekujete od 2024. i kakva će biti politika dividendi?

- Već smo naznačili da će dividenda iznositi 220 milijuna eura. Otplatit ćemo ga u dva navrata. Rezultati su dobri. Vidi se da je marža dosegla vrhunac. Svi sada čekamo vidjeti što će biti s kamatama Europske središnje banke (ECB). Hoće li u lipnju biti pomaka prema dolje ili ne? Općenito gledajući ovu godinu vrlo smo optimistični. Ako je suditi po prvom kvartalu, ova godina će biti slična prošloj, a u strateškom kontekstu vjerujemo da u narednom razdoblju možemo ostvariti puno bolje rezultate u cijeloj regiji, posebice u Sloveniji i Srbiji, što će doprinijeti najviše ovome.

Kako planirate održati visoku dobit kroz dugo vremensko razdoblje? Također, u strategiji stoji da, kada je riječ o godišnjem prihodu, on iznosi više od dvije milijarde eura. U tom smislu, na kojem tržištu očekujete najveći rast?

To je ciljni obujam prihoda na kraju 2030. godine. Računamo da ćemo godišnje moći prebaciti te dvije milijarde prihoda i milijardu dobiti, a baziramo se na tome da ćemo u bilanci moći rasti preko 50 milijardi. Praktično, iznos bilance ćemo udvostručiti i to će biti prisutno praktički na svim tržištima na kojima smo prisutni. Očekujemo da će nam biti omogućen ulazak na hrvatsko tržište kao veliko tržište s najvećim BDP-om u regiji, a s druge strane, u Sloveniji ćemo još više rasti i dati puno značajniji doprinos rezultatima grupe na s jedne strane, kao iu smislu posvećenosti grupe tržištu u Srbiji. Bit će najbrži rast BDP-a i to je najveće tržište s najvećom populacijom i bit će, budući da sada pratimo Vladine programe i ambicije oko tih produktivnih infrastrukturnih ulaganja, mnogo prilika da se to podupre. Tako da će Slovenija i dalje biti najvažnija. Srbija će praktički dostići Sloveniju po važnosti prihoda i profitabilnosti u grupi, a ostala tržišta činit će treći stup našeg poslovanja.

Kada govorimo o ostvarenju ciljeva, postavlja se pitanje jesu li oni mogući u scenariju bez hrvatskog tržišta i kada očekujete izlazak na to tržište?

- Moguće ih je ostvariti i bez Hrvatske. Potpisali smo ugovor o kupnji leasing kuće u Hrvatskoj i očekujemo da ćemo u idućih nekoliko tjedana dobiti dozvole i tako kroz leasing ući na hrvatsko tržište. Ali radi se o manjoj mjeri. I sada ne računamo da možemo stvoriti velike milijarde bilančnih iznosa. Ali računamo da ako može kroz leasing, vjerojatno će na nekom kolosijeku moći i preko banke. Sasvim sam siguran da će Slovenija i Hrvatska imati snage i volje prijeći taj most neriješenih pitanja iz Jugoslavije i na taj način omogućiti izravan ulazak na hrvatsko tržište, a onda možemo izravno ulagati u Hrvatsku preko granice s potencijalom slovenske banke. S druge strane, kada bi se tamo mogla kupovati izravno iz banke, imali bismo veliki interes za to.

Cijeli intervju s Brodnjakom pogledajte na stranicama Bloomberg Adria.

Tagovi: brodnjak, nlb, komercijalnam, kamate
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE