GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: Odgode otplate kredita ne bi trebalo klasificirati kao problematične

Brodnjak: Odgode otplate kredita ne bi trebalo klasificirati kao problematične
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2021 / 08:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak već primjećuje oporavak nakon epidemije, posebno u proizvodnom i izvozno orijentiranom dijelu gospodarstva.

Međutim, kritičan je prema uvjetima za odobravanje odgode otplate kredita, posebno onima kojima je zabranjeno poslovanje. Te odgode ne bi trebalo klasificirati kao problematične, rekao je za STA.

"Narudžbe su tu, suočavamo se s ozbiljnim investicijskim ciklusom i banke su na to spremne. Svojim rezervama likvidnosti i kapitalom možemo podržati ovaj oporavak", uvjeravao je Brodnjak.

Oporavak nije ravnomjeran, neke industrije bilježe snažan rast, dok će drugima trebati nekoliko godina da se oporave. Sam računa da ćemo se u prvom tromjesečju iduće godine vratiti na razinu prije krize na razini cjelokupnog gospodarstva u Sloveniji.

Kritičan je prema strogim pravilima Banke Slovenije o potrošačkim zajmovima: "U društvu postoji izrazita slojevitost." Oni koji su kreditno sposobni mogu pristupiti povijesno najjeftinijem novcu i investicijom kupiti drugu ili treću nekretninu, dok oni kojima je stvarno potrebna podrška ne mogu je dobiti u bankarskom sustavu, objasnio je i ocijenio da je to nesrazmjerna, diskriminirajuća i profesionalna. Neopravdana mjera .

Također je skrenuo pozornost na kreditiranje tvrtki, uključujući male tvrtke, kojima je jednostranim uredbama već dulje vrijeme zabranjeno poslovanje. Kako je rekao, Banka Slovenije ne bi smjela označavati odgode otplate kredita kao problematične.

"Ako smo nekome zabranili poslovanje, sada ga ne moramo dalje šamarati statusom lošeg dužnika", rekao je.

Brodnjaku je zanimljivo da nitko od financijskog sektora, odnosno banaka ili osiguravajućih društava, nije imenovan u nedavno osnovano vijeće za digitalizaciju - aktivnost koja se zaista ubrzava digitalizirati. Primijetio je da su banke stigmatizirane od prethodne krize, ali vjeruje da je došlo vrijeme da shvatimo da još uvijek možemo pridonijeti održivom razvoju društva.

"Međutim, moj je prvi cilj vratiti primljenu državnu pomoć", rekao je.

Činjenica da mađarska banka OTP preuzima NKBM i tako postaje najveća banka po tržišnom udjelu u Sloveniji, smatra dobrodošlim potezom. Konsolidaciju sektora smatra potrebnom. "Uložit će u digitalizaciju, obrazovanje i zajedno ćemo stvoriti bolje uvjete za naše kupce. S druge strane, zajedničkim platformama mogli bismo smanjiti troškove", očekuje.

U vezi s NLB-om rekao je da je situacija u banci vrlo dobra, a poslovni trendovi vrlo ohrabrujući. Potražnja za investicijskim zajmovima gospodarstvu oživljava, a raste i potražnja za stambenim nekretninama i alternativnim investicijskim uslugama, poput uzajamnih fondova i polica osiguranja, rekao je. Dodao je kako misli da je zgrada NLB-a na Trgu republike u Ljubljani prikladnija za sjedište vlade nego za banku.

Tagovi: Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Banka Slovenije, NLB Grupa, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
ISTRAGA
Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) objavila je da će na zahtjev europskog javnog tužitelja ukinuti imunitet dvojici bivših dužnosnika zbog moguće korupcije, a bivši predsjednik Werner Hoyer potvrdio je da je obuhvaćen istragom.
Prošao dan dividende, dionice NLB-a nisu pod pritiskom
DIVIDENDA
Prošao dan dividende, dionice NLB-a nisu pod pritiskom
LJUBLJANA - U petak je prošao dan dividende NLB-a, što se odnosi na prvu tranšu dividende od 5,5 eura DPS za ovu godinu.
Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.
Američki fond smanjio udjel u Addiku
PROMJENE
Američki fond smanjio udjel u Addiku
BEČ - Američki upravitelj imovinom Wellington Management Group neznatno je smanjio svoje postotno učešće u Addiko AG i sada drži 7,28 posto glasačke moći, u odnosu na dosadašnjih 8,85 posto, prenosi Indikator.ba.
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE