GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank neće isplatiti dobit prvi put od 1979.

Bundesbank neće isplatiti dobit prvi put od 1979.
PRESEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka središnja banka objavila je u srijedu da prvi puta od 1979. godine neće isplatiti dobit vladi zbog viših rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i viših troškova kamata.

Krizne mjere monetarne politike u krizi „primjetno“ su utjecale na bilancu, navodi Bundesbank u priopćenju.

U prethodnoj godini banka je isplatila 5,9 milijardi eura dobiti. Isplaćuje je redovno od uvođenja eura 1999. godine, a najviša je bila u 2001. godini, kada je premašila 11,2 milijarde eura.

Bundesbank je u pandemijskoj godini bio prisiljen povećati rezervacije za rizike za 2,4 milijarde eura, na 18,8 milijardi eura.

"Viša razina rezervacija za rizike glavni je razlog zašto Bundesbank objavljuje uravnoteženi godišnji rezultat za 2020. godinu i ne distribuira dobit prvi put od 1979. godine", rekao je guverner Jens Weidmann na konferenciji za novinare.

Rezervacije će dodatno porasti u ovoj godini, "ponajprije zato što se rizična situacija vjeojatno neće znatnije promijeniti", dodao je Weidmann.

Rezultat u 2020. pritisnuli su i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima osigurava financiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Kamatni su prihodi središnje banke pak smanjeni.

Bundesbanku pripada i udio u dobiti Europske središnje banke (ECB), ali dobit će tek nešto više od 1,6 milijardi eura, znatno manje nego u godini ranije kada su mu isplaćene 2,4 milijarde eura.

ECB raspoređuje višak središnjim bankama 19 članica eurozone, a Bundesbanku pripada najveći udio, oko 26 posto, u skladu s udjelom uplaćenog kapitala, podsjeća agencija dpa.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, Jens Weidmann, Njemačka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita
PREMIJER
Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita
ZAGREB - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima se biraju vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija, demokratski i transparentan.
Skuplji krediti: Vujčić upozorio jednu kategoriju dužnika
KREDITI
Skuplji krediti: Vujčić upozorio jednu kategoriju dužnika
ZAGREB - Dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto.
Državni ured za reviziju HNB-u dao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja
REVIZIJA
Državni ured za reviziju HNB-u dao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja
ZAGREB - Državni ured za reviziju Hrvatskom saboru u petak je dostavio 78 izvješća o obavljenim revizijama, među kojima i za HNB, koji je dobio bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja, dok su primjerice ministarstvima zdravstva i poljoprivrede u tom segmentu iskazana uvjetna mišljenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE