GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBCG: Za tri mjeseca odobreno 8.000 kredita, u vrijednosti oko 185 miliona eura

CBCG: Za tri mjeseca odobreno 8.000 kredita, u vrijednosti oko 185 miliona eura
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Od početka marta do kraja maja odobreno je skoro 8.000 novih kredita, u vrijednosti oko 185 miliona eura, saopšteno je na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Savjet je ocijenio i da su, uz pažljivo odabrane mjere CBCG, banke uspješno upravljale rizikom likvidnosti, kao i ostalim rizicima u svom poslovanju, koji su bili značajno uvećani, kao posljedica suočavanja sa pandemijom.

– Na kraju maja 2020. godine, banke su ostvarile neto dobit koja je za 36 odsto manja u odnosu na uporedni period prethodne godine, što je bilo uslovljeno formiranjem dodatnih rezervi za kreditne gubitke, kao i smanjenim neto prihodom od naknada – navedeno je na sjednici Savjeta, prenosi Pobjeda.

Članovi Savjeta upoznati su sa rezultatima analize koju je pripremila CBCG, a koja se odnosi na uticaj koji je pandemija novog koronavirusa imala na internet i mobilna plaćanja.

Prema podacima za period januar-april 2020, broj platnih transakcija obavljenih mobilnim plaćanjem na kraju aprila je povećan 49 odsto u odnosu na januar ove godine.

– Broj platnih transakcija koje su fizička lica obavila mobilnim plaćanjem veći je za čak 73 odsto. U istom izvještajnom periodu je evidentiran i rast broja novih korisnika mobilnog plaćanja za 14,7 odsto, a posebno se izdvaja rast broja novih korisnika – fizičkih lica koja su sa pružaocima platnih usluga ugovorila korišćenje aplikacije instalirane na mobilnom telefonu, od 15 odsto. Zaključeno je da je pandemija, pored svih negativnih posljedica koje je sa sobom donijela, doprinijela finansijskom opismenjavanju građana Crne Gore i ubrzavanju procesa digitalne transformacije kojem smo posvećeni – istaknuto je na sjednici Savjeta CBCG.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april 2020. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Na današnjoj sjednici, Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju pružalaca finansijskih usluga sa stanjem na 31. mart 2020. godine.

Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u prvom kvartalu u odnosu na kraj 2019. godine ostvaren rast ukupnog kapitala (5,12 odsto), ukupnih kredita i potraživanja (2,3 odsto) i likvidnih sredstava (143,6 odsto). Nekvalitetni krediti u ovom sektoru su, na kraju marta ove godine viši 9,7 odsto u odnosu na stanje na kraju 2019. Što se tiče poslovanja lizing društava, ovaj sektor je u prvom kvartalu godine karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive (jedan odsto), potraživanja (2,4 odsto) i kapitala (7,3 odsto). U poslovanju faktoring sektora, koga čini samo jedno faktoring društvo, nije bilo značajnijih promjena u odnosu na kraj prethodne godine.

Savjet je danas usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za prvi kvartal 2020. godine.

Konstatovano je da će pandemija imati značajne posljedice koje će se odraziti na crnogorsku privredu.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za prvi kvartal 2020. godine, koji je danas usvojio Savjet, konstatovano je da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama, u martu 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine, iznosila – 0,4 odsto.

– Prosječna stopa potrošačkih cijena (prva tri mjeseca 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine) iznosila je 0,8 odsto, dok su cijene u martu u odnosu na isti mjesec prethodne godine ostale nepromijenjene – navedeno je u Izvještaju.
U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza za kraj 2020. godine projektuje inflaciju u rasponu od nula do 1,2 odsto, sa centralnom tendencijom od 0,5 odsto. Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od -0,2 do 1,8 odsto, sa centralnom projekcijom od 0,8 odsto.

Savjet je usvojio i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za I kvartal 2020. godine. Prema ocjeni banaka, tokom narednog kvartala se očekuje ublažavanje standarda (kriterijuma za odobrenje kredita) za mikro, mala i srednja preduzeća i potrošačke kredite. Takođe, ista očekivanja banke imaju i kada su u pitanju kreditni uslovi (kamatna stopa, troškovi provizije i naknada, zahtijevani kolateral i sl.) za stanovništvo i privredu.

Savjet se upoznao sa tokom stečajnog postupka Atlas banke AD u stečaju i aktivnostima stečajne uprave i razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Tagovi: Centralna banka Crne Gore, kreditiranje u Crnoj Gori, Radoje Žugić
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE