GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia banka će biti privatizirana ili pripojena HPB-u

Croatia banka će biti privatizirana ili pripojena HPB-u
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2021 / 09:21
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Mariji Hrebac, direktorici Hrvatske agencije za osiguranje depozita od 2012. godine, Nadzorni odbor povjerio je još jedan četverogodišnji mandat na čelu te državne institucije, treći dosad.

Odluku je donio na sjednici 20. rujna koja se održala u sastavu Stipe Župan, Jadranka Grokša Kardum i Mario Jurišić, a informaciju o tome direktorica Hrebac objavila je na društvenoj mreži Linkedin.

Sa zakonskim promjenama početkom godine u djelokrugu te agencije, nasljednika DAB-a, više nije sanacija banaka, nego samo osiguranje depozita. Na pitanje na čemu će biti naglasak u njezinu poslovanju u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, Hrebac za Jutarnji list kaže: "Naglasak će biti na doprinosu financijskoj stabilnosti bankarskog sustava, razvoju instrumenata i elemenata sustava koji će preventivno djelovati na sprečavanje propasti kreditnih institucija, podizanju razumijevanja i svijesti te edukaciji javnosti o ulozi i načinu funkcioniranja sustava osiguranja depozita te nastavku priprema i usklađenja nacionalnog sustava osiguranja depozita s ostalim europskim sustavima osiguranja na putu prema razvoju i implementaciji jedinstvenog europskog sustava (EDIS)".

No, tu je i jedan konkretan projekt, u sljedećem razdoblju, kaže Hrebac, očekuje se i finaliziranje postupka kupoprodaje Croatia banke. Poziv za iskaz interesa za kupnju 100 posto dionica te državne banke je okončan. Najprije je produljen rok za dostavu ponuda jer su to zatražili zainteresirani ulagatelji, potom i za dubinsko snimanje, a posljednja vijest o Croatia banci objavljena je 23. listopada prošle godine. Za kupnju Croatia banke tada su stigle četiri ponude, što je bilo "iznad očekivanja", a javila su se dva zainteresirana ulagatelja iz Europe, jedan iz SAD-a i jedan iz Hong Konga. Nakon postupka dubinskog snimanja Croatia banke, zaključenje transakcije očekivalo se u sljedećim mjesecima, ali zainteresirani ulagatelji, očito, na kraju su odustali. Riječ je o banci koja drži samo 0,5 posto tržišta. Posljednji podaci HNB-a govore da je u prvih pola godine imala dobit od 4,3 milijuna kuna, a stopa osnovnog kapitala iznosila je 13,55 posto.

Razmatralo se i pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci koja se nametnula kao sigurna alternativa, s obzirom na to da je uspješno preuzela Jadransku banku, ali sve opcije zasad ostaju otvorene.

Nekad privatna Croatia banka u teškoće je zapala 1999. godine i otada je u vlasništvu države koja ju je u tom razdoblju tri puta dokapitalizirala. No, to banci nije pomoglo pa je glavni motiv sadašnje prodaje upravo ojačati njezinu kapitalnu poziciju.

U sljedećem razdoblju, rekla je Hrebac, cilj će joj biti i unapređivanje suradnje s institucijama Vijeća za financijsku stabilnost. Inače, EK nedavno je opomenula Hrvatsku zbog nepravilnog prenošenja četiri direktive, među kojima je i Direktiva o sustavima osiguranja depozita. Iz Hrvatske agencije za osiguranje depozita izvijestili su da ih je začudila opomena EK, s obzirom da su još u veljači poslali objašnjenje da se sporni članak o prijenosu sredstava iz jednog sustava u drugi ne može primjenjivati u Hrvatskoj. Razlog tome je što Hrvatska ima samo jedan sustav osiguranja koji je obavezan za sve kreditne institucije pa nema drugog sustava u koji bi se sredstva mogla prenositi.

Tagovi: Croatia banka, Hrvatska poštanska banka, Marija Hrebac, Jadranska banka, Hrvatska agencija za osiguranje depozita
PROČITAJ I OVO
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
FINANCIRANJE
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
ZAGREB - "Zahvaljujući visokoj kapitalizaciji banke imaju nepresušan izvor sredstava, novca ima, samo ga treba pametno plasirati."
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE