GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia banka će biti privatizirana ili pripojena HPB-u

Croatia banka će biti privatizirana ili pripojena HPB-u
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2021 / 09:21
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Mariji Hrebac, direktorici Hrvatske agencije za osiguranje depozita od 2012. godine, Nadzorni odbor povjerio je još jedan četverogodišnji mandat na čelu te državne institucije, treći dosad.

Odluku je donio na sjednici 20. rujna koja se održala u sastavu Stipe Župan, Jadranka Grokša Kardum i Mario Jurišić, a informaciju o tome direktorica Hrebac objavila je na društvenoj mreži Linkedin.

Sa zakonskim promjenama početkom godine u djelokrugu te agencije, nasljednika DAB-a, više nije sanacija banaka, nego samo osiguranje depozita. Na pitanje na čemu će biti naglasak u njezinu poslovanju u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, Hrebac za Jutarnji list kaže: "Naglasak će biti na doprinosu financijskoj stabilnosti bankarskog sustava, razvoju instrumenata i elemenata sustava koji će preventivno djelovati na sprečavanje propasti kreditnih institucija, podizanju razumijevanja i svijesti te edukaciji javnosti o ulozi i načinu funkcioniranja sustava osiguranja depozita te nastavku priprema i usklađenja nacionalnog sustava osiguranja depozita s ostalim europskim sustavima osiguranja na putu prema razvoju i implementaciji jedinstvenog europskog sustava (EDIS)".

No, tu je i jedan konkretan projekt, u sljedećem razdoblju, kaže Hrebac, očekuje se i finaliziranje postupka kupoprodaje Croatia banke. Poziv za iskaz interesa za kupnju 100 posto dionica te državne banke je okončan. Najprije je produljen rok za dostavu ponuda jer su to zatražili zainteresirani ulagatelji, potom i za dubinsko snimanje, a posljednja vijest o Croatia banci objavljena je 23. listopada prošle godine. Za kupnju Croatia banke tada su stigle četiri ponude, što je bilo "iznad očekivanja", a javila su se dva zainteresirana ulagatelja iz Europe, jedan iz SAD-a i jedan iz Hong Konga. Nakon postupka dubinskog snimanja Croatia banke, zaključenje transakcije očekivalo se u sljedećim mjesecima, ali zainteresirani ulagatelji, očito, na kraju su odustali. Riječ je o banci koja drži samo 0,5 posto tržišta. Posljednji podaci HNB-a govore da je u prvih pola godine imala dobit od 4,3 milijuna kuna, a stopa osnovnog kapitala iznosila je 13,55 posto.

Razmatralo se i pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci koja se nametnula kao sigurna alternativa, s obzirom na to da je uspješno preuzela Jadransku banku, ali sve opcije zasad ostaju otvorene.

Nekad privatna Croatia banka u teškoće je zapala 1999. godine i otada je u vlasništvu države koja ju je u tom razdoblju tri puta dokapitalizirala. No, to banci nije pomoglo pa je glavni motiv sadašnje prodaje upravo ojačati njezinu kapitalnu poziciju.

U sljedećem razdoblju, rekla je Hrebac, cilj će joj biti i unapređivanje suradnje s institucijama Vijeća za financijsku stabilnost. Inače, EK nedavno je opomenula Hrvatsku zbog nepravilnog prenošenja četiri direktive, među kojima je i Direktiva o sustavima osiguranja depozita. Iz Hrvatske agencije za osiguranje depozita izvijestili su da ih je začudila opomena EK, s obzirom da su još u veljači poslali objašnjenje da se sporni članak o prijenosu sredstava iz jednog sustava u drugi ne može primjenjivati u Hrvatskoj. Razlog tome je što Hrvatska ima samo jedan sustav osiguranja koji je obavezan za sve kreditne institucije pa nema drugog sustava u koji bi se sredstva mogla prenositi.

Tagovi: Croatia banka, Hrvatska poštanska banka, Marija Hrebac, Jadranska banka, Hrvatska agencija za osiguranje depozita
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE