GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u

Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.

Kako se navodi u sažetku informacije o poslovanju banke, "Financijski položaj Croatia banke d.d. ukazuje na visoku likvidnost (pokrivenost novčanim sredstvima) i nedostajući kapital u odnosu na zahtijevanu razinu adekvatnosti kapitala". Stoga je glavni motiv prodaje banke pokušaj pronalaska investitora kako bi se povećala adekvatnost kapitala banke i omogućilo njezino poslovanje, jer bez dodatne kapitalne injekcije više ne može zadovoljavati regulatorne standarde. Adekvatnost kapitala ove banke je na razini od 13,2 posto, a za nju je potrebna adekvatnost od 15,19 posto, rečeno nam je.

U slučaju, pak, da nitko od investitora ne pokaže interes za kupnjom banke, neslužbeno se moglo doznati da se razmatra pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci. Rješenjem Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) iz 2013., naime, Croatia banci zabranjeno je primanje novih potpora u razdoblju od deset godina od dana dovršetka procesa restrukturiranja za koje su joj potpore dodijeljene, a posljednja dokapitalizacija bila je 2012.

Podsjetimo, Croatia banka je 1999. zapala u poteškoće i započet je postupak sanacije te je dokapitalizacijom 2000. u iznosu od 204,6 milijuna kuna postupak sanacije dovršen, a banka je nastavila poslovanje kao dioničko društvo u stopostotnom vlasništvu DAB-a. Ponovno je dokapitalizirana 2010. za 70 milijuna kuna i 2012. za 200 milijuna kuna te temeljni kapital na 31. prosinca 2019. iznosio 474,6 milijuna kuna.

Po veličini je Croatia banka 14. od ukupno 20 banaka, s aktivom od 1,96 milijardi kuna, koja predstavlja 0,5 posto tržišta, a krajem prošle godine u banci je bilo zaposleno 169 djelatnika, od toga njih 86 u prodaji. U posljednje tri godine banka je ostvarila gubitke u poslovanju - 2017. minus je bio 37,6 milijuna kuna, 2018. zabiljžen je minus od 24,6 milijuna, a u 2019. od 21,8 milijuna. Aktiva se sa 3,1 milijarde kuna u 2016. smanjila na 1,96 milijardi kuna u 2019. Iskaz interesa za kupnju dostavljat će se zaključno sa 24. srpnja 2020. u 12 sati, dubinsko snimanje obavljat će se od 3. kolovoza do 11. rujna, a od 14. do 25. rujna održat će se prikupljanje obvezujućih ponuda, koje će se potom razmatrati do 9. listopada.

Finalizacija ugovora o kupoprodaji dionica planira se najkasnije za 23. listopada, a do 18. prosinca očekuje se i ishođenje suglasnosti od Hrvatske narodne banke za stjecanje dionica, nakon čega bi se potpisao ugovor o njihovu prijenosu.

Tagovi: Croatia banka, Hrvatska poštanska banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka
PROČITAJ I OVO
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
PANIKA
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
SKOPLJE - Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika jer ne mogu povući sredstva nakon što je više od 100.000 računa blokirano.
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
PAD
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
LJUBLJANA - U prvoj polovici godine NLB Grupa ostvarila je 73,7 milijuna eura neto dobiti, što je 22% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE