GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u

Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.

Kako se navodi u sažetku informacije o poslovanju banke, "Financijski položaj Croatia banke d.d. ukazuje na visoku likvidnost (pokrivenost novčanim sredstvima) i nedostajući kapital u odnosu na zahtijevanu razinu adekvatnosti kapitala". Stoga je glavni motiv prodaje banke pokušaj pronalaska investitora kako bi se povećala adekvatnost kapitala banke i omogućilo njezino poslovanje, jer bez dodatne kapitalne injekcije više ne može zadovoljavati regulatorne standarde. Adekvatnost kapitala ove banke je na razini od 13,2 posto, a za nju je potrebna adekvatnost od 15,19 posto, rečeno nam je.

U slučaju, pak, da nitko od investitora ne pokaže interes za kupnjom banke, neslužbeno se moglo doznati da se razmatra pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci. Rješenjem Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) iz 2013., naime, Croatia banci zabranjeno je primanje novih potpora u razdoblju od deset godina od dana dovršetka procesa restrukturiranja za koje su joj potpore dodijeljene, a posljednja dokapitalizacija bila je 2012.

Podsjetimo, Croatia banka je 1999. zapala u poteškoće i započet je postupak sanacije te je dokapitalizacijom 2000. u iznosu od 204,6 milijuna kuna postupak sanacije dovršen, a banka je nastavila poslovanje kao dioničko društvo u stopostotnom vlasništvu DAB-a. Ponovno je dokapitalizirana 2010. za 70 milijuna kuna i 2012. za 200 milijuna kuna te temeljni kapital na 31. prosinca 2019. iznosio 474,6 milijuna kuna.

Po veličini je Croatia banka 14. od ukupno 20 banaka, s aktivom od 1,96 milijardi kuna, koja predstavlja 0,5 posto tržišta, a krajem prošle godine u banci je bilo zaposleno 169 djelatnika, od toga njih 86 u prodaji. U posljednje tri godine banka je ostvarila gubitke u poslovanju - 2017. minus je bio 37,6 milijuna kuna, 2018. zabiljžen je minus od 24,6 milijuna, a u 2019. od 21,8 milijuna. Aktiva se sa 3,1 milijarde kuna u 2016. smanjila na 1,96 milijardi kuna u 2019. Iskaz interesa za kupnju dostavljat će se zaključno sa 24. srpnja 2020. u 12 sati, dubinsko snimanje obavljat će se od 3. kolovoza do 11. rujna, a od 14. do 25. rujna održat će se prikupljanje obvezujućih ponuda, koje će se potom razmatrati do 9. listopada.

Finalizacija ugovora o kupoprodaji dionica planira se najkasnije za 23. listopada, a do 18. prosinca očekuje se i ishođenje suglasnosti od Hrvatske narodne banke za stjecanje dionica, nakon čega bi se potpisao ugovor o njihovu prijenosu.

Tagovi: Croatia banka, Hrvatska poštanska banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka
PROČITAJ I OVO
NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
LJUBLJANA - Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na prijedlog Banke Slovenije nisu podijeljene dividende, ove će godine dividenda biti isplaćena - iznosit će 1,24 eura bruto po dionici, a bit će isplaćene u dvije rate, odlučila je glavna skupština.
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE