GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DBS Group ostvario rekordne rezultate, ali i kaznio menadžment

DBS Group ostvario rekordne rezultate, ali i kaznio menadžment
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 07:42
Autor: SEEbiz
SINGAPUR - Grupacija DBS izvijestila je o rekordnoj zaradi za cijelu godinu 2023., ali je smanjila varijabilnu naknadu za više rukovodstvo kako bi ih “pozvala odgovornima” za brojne digitalne poremećaje te godine.

Izvršni direktor Piyush Gupta dobio je veće smanjenje i njegova varijabilna plaća smanjena je za 30%, što je iznosilo 4,14 milijuna singapurskih dolara (3,08 milijuna dolara), objavila je banka.

Za cijelu godinu neto dobit skočila je 26% na rekordnih 10,3 milijarde SG$ u usporedbi s 8,19 milijardi SG$ u 2022.

Najveća banka u jugoistočnoj Aziji izvijestila je o boljoj od očekivane neto dobiti u četvrtom tromjesečju od 2,39 milijardi SG$ - što je 2% više nego prošlogodišnja dobit od 2,34 milijarde SG$. Podaci LSEG-a pokazuju da su analitičari očekivali neto dobit od 2,37 milijardi SG$ u tom kvartalu.

DBS je bila prva od tri velike banke u Singapuru koja je izvijestila o zaradi u četvrtom tromjesečju i zadržala svoju prognozu kamatnih stopa za cijelu godinu za 2024. na istoj razini kao prošle godine.

"Iako se očekuje da će kamatne stope omekšati, a geopolitičke napetosti i dalje postojati, naša snaga franšize će nam pomoći da održimo naše rezultate u nadolazećoj godini", rekao je glavni izvršni direktor DBS-a Piyush Gupta u izjavi.

Što se tiče smanjene naknade za više rukovodstvo, banka je rekla da je njihova varijabilna plaća kolektivno smanjena za 21% u odnosu na prethodnu godinu zbog niza digitalnih poremećaja tijekom godine.

U ožujku 2023. DBS-ove digitalne usluge bile su prekinute oko 10 sati, a za to vrijeme korisnici nisu mogli pristupiti uslugama internetskog bankarstva niti trgovati putem brokerske kuće. Monetarna uprava Singapura kasnije je rekla da je prekid rada "neprihvatljiv" i da zajmodavac "nije ispunio očekivanja".

U listopadu je došlo do još jednog ispada.

Singapurska banka imala je koristi od viših kamatnih stopa u 2023. No profiti banaka mogli bi usporiti u drugoj polovici godine jer se središnje banke globalno počinju okretati prema smanjenju kamatnih stopa. Okruženje s višim kamatnim stopama obično povećava neto prihod od kamata za zajmodavce.

Neto kamatna marža, važna mjera za profitabilnost kreditiranja, iznosila je 2,13% u četvrtom tromjesečju, malo iznad 2,05% u istom tromjesečju prije godinu dana.

Američka središnja banka u prosincu je zauzela oštriji stav, a tržišta sada predviđaju smanjenje stopa do ljeta. Alat CME FedWatch sugerirao je da bi se prvo smanjenje stope od 25 baznih bodova u 2024. moglo dogoditi već u svibnju.

Prva ovogodišnja sjednica Feda u siječnju završila je središnjom bankom koja je zadržala svoju referentnu stopu zaduživanja u rasponu između 5,25%-5,5%.

Tagovi: DBS Group, SINGAPUR, HAKERI
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE