GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti kućanstava u srpnju porasli za 3,3 milijarde kuna

Depoziti kućanstava u srpnju porasli za 3,3 milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 11:14
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - Depoziti kućanstava su u srpnju u odnosu na lipanj porasli za 3,3 milijarde kuna ili 1,4 posto, a na godišnjoj razini bili su veći za 18,2 milijarde kuna ili 8,4 posto, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB) u Komentaru monetarnih kretanja za srpanj.

Ukupni depoziti su u srpnju iznosili 350,7 milijardi kuna i porasli su za 8,5 milijardi kuna ili 2,5 posto (na osnovi transakcija) u odnosu na lipanj ove godine, dok su na godišnjoj razni porasli za 31,1 milijardi kuna ili 9,7 posto.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) u srpnju bilježe porast od 1,5 milijardi kuna ili 0,6 posto (na osnovi transakcija) u odnosu na lipanj te su na kraju mjeseca iznosili 242,2 milijarde kuna. Pritom je godišnja stopa rasta ukupnih plasmana povećana s 3,8 posto u lipnju na 4,1 posto u srpnju, s tim da je mjesečni prirast plasmana gotovo u cijelosti odraz rasta kredita koji su na kraju srpnja iznosili 236,5 milijardi kuna.

Sektorski gledano, najviše su porasli krediti stanovništvu (1,3 milijardi kuna ili jedan posto), zbog programa državnog subvencioniranja koji je i dalje poticao snažan rast stambenih kredita, (1,1 milijardu kuna ili 1,7 posto), navode u HNB-u, a nastavljen je i razmjerno blagi porast gotovinskih nenamjenskih kredita (0,2 milijarde kuna ili 0,4 posto).

Promatrano na godišnjoj razini, stambeni krediti su nastavili ubrzavati rast (s 10,1 na 10,6 posto), kao i gotovinski nenamjenski krediti (s 0,2 na 0,6 posto), što je rezultiralo ubrzanjem ukupnih kredita stanovništvu s četiri na 4,3 posto.

U srpnju su blago porasli i krediti ostalim financijskim institucijama (300 milijuna kuna kuna ili 3,3 posto), dok su krediti poduzećima smanjeni za 200 milijuna kuna ili 0,3 posto.

Unatoč mjesečnom padu, godišnja se stopa rasta kredita poduzećima ubrzala s 1,5 na 1,6 posto, zbog učinka baznog razdoblja, odnosno nešto većeg pada kreditiranja poduzeća u istom mjesecu prošle godine, kažu u HNB-u.

Tagovi: depoziti kućanstava, krediti, HNB, monetarna kretanja
PROČITAJ I OVO
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita
PREMIJER
Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita
ZAGREB - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima se biraju vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija, demokratski i transparentan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE