GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depozitni novac kod poslovnih banaka i dalje raste

Depozitni novac kod poslovnih banaka i dalje raste
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 19:59
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem studenog ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite iznosili su 407,2 mlrd. kuna.

Na godišnjoj razini, na osnovi stanja, nastavljen je trend pozitivnih promjena koji traje od studenog 2011. godine, odnosno ostvaren je rast od 11,9% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Na mjesečnoj razini, zabilježen je drugi pad ukupnih depozita zaredom, a krajem studenog niži su ponovno za skromnih 0,1% u odnosu na kraj listopada. U odnosu na kraj 2021., ostvaren je rast od 11,3%, što je jednako povećanju od 41,4 mlrd. kuna. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti ostali su gotovo nepromijenjeni na mjesečnoj razini, a u odnosu na studeni prošle godine ostvaren je rast od 11,3% ili 41 mlrd. kuna.

Depozitni novac (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu) na kraju promatranog mjeseca iznosio je gotovo 176 mlrd. kuna čineći 43,2% ukupnih depozita. U odnosu na kraj 2021., depozitni novac porastao je za 23,1 mlrd. kuna ili 15,1%, dok je godišnja stopa rasta blago ubrzala na 16,9% (+25,4 mlrd. kuna). U odnosu na listopad, evidentiran je rast od 2,4% ili 4,1 mlrd. kuna, što je najveći ostvaren rast na mjesečnoj razini od srpnja 2022. Potpora rastu depozitnog novca tijekom 2022. dolazi i od približavanja uvođenja eura kao službene valute.

Ukupni štedni i oročeni depoziti nominalne vrijednosti 231,2 mlrd. kuna zabilježili su smanjenje od 1,8% ili 4,3 mlrd. kuna u odnosu na kraj listopada. Na godišnjoj razini, stopa rasta ove kategorije spustila se na 8,3% (u odnosu na 10,9% u listopadu) što je jednako povećanju od 18,4 mlrd. kuna u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. U odnosu na kraj 2021., evidentiran je rast od 8,6% ili 18,4 mlrd. kuna. Pritom se nastavlja trend pada kunskih štednih i oročenih depozita na godišnjoj razini koji traje od prosinca prošle godine. U odnosu na studeni 2021., spomenuta kategorija pala je za 9,6% ili približno 3 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini, s ukupnim iznosom od 27,8 mlrd. kuna, kunski štedni i oročeni depoziti veći su za 0,5% ili 132,3 mil. kuna.

Stoga je rast ukupnih štednih i oročenih depozita na godišnjoj, a pad na mjesečnoj razini potaknut od strane valutnih štednih i oročenih depozita koji su, na osnovi stanja, u odnosu na isto razdoblje 2021. ostvarili rast od 11,3% ili 20,7 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini, evidentirano je smanjenje od 2,1% ili 4,5 mlrd. kuna. Na kraju studenog ova je kategorija, s iznosom od 203,5 mlrd. kuna, činila 88% ukupnih štednih i oročenih depozita.

Prema navodima iz HNB-a, pad deviznih depozita domaćih sektora djelomično zrcali opskrbu domaćih sektora gotovinom eura prije uvođenja eura. Na mjesečnoj razini, na osnovi transakcija, devizni depoziti nefinancijskih poduzeća niži su za 3,3%, a devizni depoziti kućanstava za 1,4%. S druge strane, kod poduzeća se na godišnjoj razini bilježe snažne stope rasta. Na osnovi transakcija, u odnosu na studeni 2021. devizni depoziti veći su za 30,6%, dok su devizni depoziti stanovništva porasli za skromnijih 4,8%. Najveći udio u valutnim štednim i oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (76,1%). Tečajna kretanja u međuvremenu nisu značajno utjecala na kunski izraz ovih depozita budući da je na kraju promatranog razdoblja kuna u odnosu na euro blago oslabila na godišnjoj (0,4%) i mjesečnoj razini (0,26%).

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, depozitni novac, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
KREDITI
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
ZAGREB – Zagrebačka banka uvela je za male poduzetnike predodobrene kredite uz brzu i jednostavnu realizaciju. Personalizirana ponuda, manje dokumentacije i brže odobrenje neke su od prednosti za mala poduzeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE