GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju

Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
BANKARSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 19:23
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemačka Deutsche Bank priopćila je u ponedjeljak da na nju nije utjecao pad Credit Suissea kada je riječ o neplaćanju određenih obveznica, iako je cijena dionice glavne švicarske banke strmoglavo pala.

Najveća njemačka kreditna institucija ima "gotovo nultu" izloženost ovim AT1 obveznicama Credit Suisse nalik dionicama, rekao je glasnogovornik banke sa sjedištem u Frankfurtu.

Tržišta su prvog cijelog dana trgovanja nakon paketa pomoći tijekom vikenda ostala nestabilna, a najvažnije azijske burze padale su veći dio dana.

Vodeći frankfurtski indeks DAX, koji prati dionice vodećih njemačkih kompanija uključujući Deutsche Bank, započeo je trgovanje s minusom.

Dionice same Credit Suisse pale su za preko 60% na 0,71 franak (0,76 dolara) u Švicarskoj u trgovanju prije tržišta.

Ulagači su sada uglavnom zabrinuti zbog izloženosti banaka i osiguravatelja obveznicama Credit Suisse. Podređene obveznice, tzv. AT1 obveznice, su u defaultu.

U nedjelju navečer švicarska regulatorna tijela objavila su preuzimanje druge najveće švicarske banke od strane njenog većeg rivala UBS-a. UBS želi platiti 3 milijarde švicarskih franaka u vlastitim dionicama.

Imatelji takozvanih AT1 obveznica Credit Suissea u potpunosti će izgubiti uloženi novac po nalogu švicarskog financijskog regulatora Finme. Ukupno je u pitanju 16 milijardi franaka.

Takve AT1 obveznice pojavile su se nakon globalne financijske krize 2007-08. Ideja je stvoriti tampon u krizi i tako spriječiti brzi kolaps banaka. AT1 vrijednosni papiri tako trebaju poslužiti kao brzo dostupan izvor novca za banke u krizi i na taj način spriječiti širenje krize u financijskom sektoru.

Fotografija: Hauke-Christian Dittrich/dpa

Tagovi: Deutsche Bank, Credit Suisse
PROČITAJ I OVO
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE