GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinarski krediti privredi po 3,42%, evro uz kamatu od 2,75%

Dinarski krediti privredi po 3,42%, evro uz kamatu od 2,75%
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Maksimalni kredit koji može da dobije privrednik uz garanciju države je do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a najviše tri miliona evra. Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, a kamatne stope su jednomesečni Belibor uvećan za 2,5 odsto za dinare, odnosno tromesečni Euribor uvećan za tri odsto za evre.

Pošto je trenutna vrednost dinarske kamatne stope – jednomesečni Belibor 0,92 odsto, to znači da će dinarski krediti da se odobravaju uz kamatnu stopu od 3,42 odsto.

Kod kredita vezanih za evre, situacija je sledeća: tromesečni Euribor trenutno je negativan, na nivou od -0,250. To znači da se krediti u evrima odobravaju po ceni od 2,75 odsto godišnje kamate.

Jedna od mera države za pomoć privredi tokom vanrednog stanja je garancija za kredita odobrene preko komercijalnih banaka. Reč je o dve milijarde evra novca koje su obezbedile banke za kredite malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Polovina ovog iznosa odobravaće se za refinansiranje starih dugova, a polovina za nove kredite za likvidnost. Država će bankama dati garancije za otplatu ovakvih kredita privrednika, u vrednosti do 80 odsto po odobrenom zajmu.

Ostali uslovi kreditiranja su – rok otplate od 36 meseci, uz uključeni grejs period od devet do 12 meseci.

Kako je saopštilo Udruženja banaka Srbije, banke “dele sudbinu građana i privrede ove zemlje i u potpunosti podržavaju aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na njenom što bržem prevazilaženju”.

“Naš zajednički cilj je pre svega očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1 odsto“, rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Tagovi: dinarski krediti, kfrediti u evrima, Euribor, dinar, Udruženje banaka Srbije, Vladimir Vasić
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
REGULATIVA
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
PEKING - Kina će nastaviti otvarati svoj financijski sektor i poboljšavati postupke za ulazak stranih banaka i osiguravajućih društava na domaće tržište, objavila je vlada u Pekingu, prenose državni mediji.
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
POTEZI
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
NEW YORK - JPMorgan bogato je nagradio glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a.
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
INVESTICIJE
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
BEOGRAD - Američka investiciona grupacija "Goldman Sachs" razmatra da prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je u Njojorku na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić sa čelnim ljudima te grupacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE