GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinarski krediti privredi po 3,42%, evro uz kamatu od 2,75%

Dinarski krediti privredi po 3,42%, evro uz kamatu od 2,75%
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Maksimalni kredit koji može da dobije privrednik uz garanciju države je do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a najviše tri miliona evra. Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, a kamatne stope su jednomesečni Belibor uvećan za 2,5 odsto za dinare, odnosno tromesečni Euribor uvećan za tri odsto za evre.

Pošto je trenutna vrednost dinarske kamatne stope – jednomesečni Belibor 0,92 odsto, to znači da će dinarski krediti da se odobravaju uz kamatnu stopu od 3,42 odsto.

Kod kredita vezanih za evre, situacija je sledeća: tromesečni Euribor trenutno je negativan, na nivou od -0,250. To znači da se krediti u evrima odobravaju po ceni od 2,75 odsto godišnje kamate.

Jedna od mera države za pomoć privredi tokom vanrednog stanja je garancija za kredita odobrene preko komercijalnih banaka. Reč je o dve milijarde evra novca koje su obezbedile banke za kredite malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Polovina ovog iznosa odobravaće se za refinansiranje starih dugova, a polovina za nove kredite za likvidnost. Država će bankama dati garancije za otplatu ovakvih kredita privrednika, u vrednosti do 80 odsto po odobrenom zajmu.

Ostali uslovi kreditiranja su – rok otplate od 36 meseci, uz uključeni grejs period od devet do 12 meseci.

Kako je saopštilo Udruženja banaka Srbije, banke “dele sudbinu građana i privrede ove zemlje i u potpunosti podržavaju aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na njenom što bržem prevazilaženju”.

“Naš zajednički cilj je pre svega očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1 odsto“, rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Tagovi: dinarski krediti, kfrediti u evrima, Euribor, dinar, Udruženje banaka Srbije, Vladimir Vasić
PROČITAJ I OVO
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
FINANCIRANJE
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
ZAGREB - "Zahvaljujući visokoj kapitalizaciji banke imaju nepresušan izvor sredstava, novca ima, samo ga treba pametno plasirati."
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE